Wykwintny pasztet alzacki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny pasztet alzacki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

130 gramów

11 łyżek

3 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

4 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

75 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki pokrój na połówki i namocz w winie na ok. 1 godziny.

Krok 2

Mięso i słoninę zmiel w maszynce, najlepiej dwukrotnie. W tym czasie namocz chleb tostowy w śmietanie i dopraw ziołami. Zmiel razem z mięsem w maszynce i wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników.

Krok 3

Dodaj śliwki i surowe jajka. Dopraw masę mięsną do smaku i przełóż do naczynia, najlepiej kamionkowego. Przykryj dopasowaną przykrywką.

Krok 4

Do brytfanny lub dużego rondla wlej wodę i umieść w niej naczynie z pasztetem. W ten sposób piecz pasztet alzacki przez ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 5

W tym czasie zmieszaj wino z bulionem i żelatyną. Polej upieczony pasztet i wstaw na minimum 24 godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny pasztet alzacki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pierogi z serem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej