
Składniki
300 gramów
130 gramów
11 łyżek
3 sztuki
150 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
4 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
75 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki pokrój na połówki i namocz w winie na ok. 1 godziny.
Krok 2
Mięso i słoninę zmiel w maszynce, najlepiej dwukrotnie. W tym czasie namocz chleb tostowy w śmietanie i dopraw ziołami. Zmiel razem z mięsem w maszynce i wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników.
Krok 3
Dodaj śliwki i surowe jajka. Dopraw masę mięsną do smaku i przełóż do naczynia, najlepiej kamionkowego. Przykryj dopasowaną przykrywką.
Krok 4
Do brytfanny lub dużego rondla wlej wodę i umieść w niej naczynie z pasztetem. W ten sposób piecz pasztet alzacki przez ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 5
W tym czasie zmieszaj wino z bulionem i żelatyną. Polej upieczony pasztet i wstaw na minimum 24 godziny do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej