Zielony węgorz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony węgorz

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

null

0.5

1 szklanka

1 pęczek

40 gramów

1 pęczek

2 łyżki

125 mililitrów

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj węgorza i zdejmij z niego skórę. Pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Pokrój włoszczyznę i wsyp do rondla razem z liściem laurowym i jagodami jałowca.

Krok 3

Dolej do tego wody i wina przyprawiając pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Następnie przecedź wywar i dopraw go solą, pieprzem i rosołem w proszku.

Krok 4

Włóż do wywaru kawałki węgorza i postaw na ogniu (nie gotuj) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza i utrzymuj w cieple.

Krok 5

Rozpuść masło z mąką i wymieszaj. Dodawaj do nich po trosze wywaru stale mieszając i zagotuj. Żółtko rozbij ze śmietaną i dodaj do sosu cały czas mieszając aby nie powstały grudy.

Krok 6

Wymieszaj sos z posiekaną zieleniną. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Węgorza zalanego sosem podawaj na salaterce. Podawaj z ziemniakami z wody białym wytrawnym winem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej