Zielony węgorz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony węgorz

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

null

0.5

1 szklanka

1 pęczek

40 gramów

1 pęczek

2 łyżki

125 mililitrów

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj węgorza i zdejmij z niego skórę. Pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Pokrój włoszczyznę i wsyp do rondla razem z liściem laurowym i jagodami jałowca.

Krok 3

Dolej do tego wody i wina przyprawiając pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Następnie przecedź wywar i dopraw go solą, pieprzem i rosołem w proszku.

Krok 4

Włóż do wywaru kawałki węgorza i postaw na ogniu (nie gotuj) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza i utrzymuj w cieple.

Krok 5

Rozpuść masło z mąką i wymieszaj. Dodawaj do nich po trosze wywaru stale mieszając i zagotuj. Żółtko rozbij ze śmietaną i dodaj do sosu cały czas mieszając aby nie powstały grudy.

Krok 6

Wymieszaj sos z posiekaną zieleniną. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Węgorza zalanego sosem podawaj na salaterce. Podawaj z ziemniakami z wody białym wytrawnym winem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej