Zielony węgorz

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

null

0.5

1 szklanka

1 pęczek

40 gramów

1 pęczek

2 łyżki

125 mililitrów

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj węgorza i zdejmij z niego skórę. Pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Pokrój włoszczyznę i wsyp do rondla razem z liściem laurowym i jagodami jałowca.

Krok 3

Dolej do tego wody i wina przyprawiając pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Następnie przecedź wywar i dopraw go solą, pieprzem i rosołem w proszku.

Krok 4

Włóż do wywaru kawałki węgorza i postaw na ogniu (nie gotuj) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza i utrzymuj w cieple.

Krok 5

Rozpuść masło z mąką i wymieszaj. Dodawaj do nich po trosze wywaru stale mieszając i zagotuj. Żółtko rozbij ze śmietaną i dodaj do sosu cały czas mieszając aby nie powstały grudy.

Krok 6

Wymieszaj sos z posiekaną zieleniną. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Węgorza zalanego sosem podawaj na salaterce. Podawaj z ziemniakami z wody białym wytrawnym winem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony węgorz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pasztet z selera
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej