
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
null
0.5
1 szklanka
1 pęczek
40 gramów
1 pęczek
2 łyżki
125 mililitrów
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj węgorza i zdejmij z niego skórę. Pokrój na kawałki i polej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Pokrój włoszczyznę i wsyp do rondla razem z liściem laurowym i jagodami jałowca.
Krok 3
Dolej do tego wody i wina przyprawiając pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Następnie przecedź wywar i dopraw go solą, pieprzem i rosołem w proszku.
Krok 4
Włóż do wywaru kawałki węgorza i postaw na ogniu (nie gotuj) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza i utrzymuj w cieple.
Krok 5
Rozpuść masło z mąką i wymieszaj. Dodawaj do nich po trosze wywaru stale mieszając i zagotuj. Żółtko rozbij ze śmietaną i dodaj do sosu cały czas mieszając aby nie powstały grudy.
Krok 6
Wymieszaj sos z posiekaną zieleniną. Dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Węgorza zalanego sosem podawaj na salaterce. Podawaj z ziemniakami z wody białym wytrawnym winem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej