
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
100 gramów
60 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i pora obierz i pokrój w plasterki.

Krok 2
Pora podsmaż na oleju, a następnie razem z ziemniakami zalej 1 litrem wody.

Krok 3
Dodaj kostkę Knorr i gotuj.

Krok 4
Gdy ziemniaki będą już podgotowane, dorzuć soczewicę i gotuj dalej, aż będą miękkie. Na koniec dodaj jogurt. Zupę porowo - soczewicową przypraw pieprzem i słodką papryką oraz odrobiną soku z cytryny.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa porowo-soczewicowa
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na obiad? A może chcesz przygotować coś niecodziennego, a jednocześnie prostego na wieczorną kolację? Zupa porowo-soczewicowa będzie dobrym wyborem. Jej przyrządzenie jest stosunkowo łatwe. Na początek pokrój ziemniaki i pora w plasterki i oba z wymienionych gotuj w bulionie cielęcym do momentu podgotowania ziemniaków. Pora należy jednak wcześniej podsmażyć przez krótki czas. Następnie wrzuć soczewicę i całość gotuj, aż zmięknie. Wybierz jej dowolny gatunek. Do zup najlepsza jest czerwona, ponieważ nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie, szybko mięknie i rozpada się, dzięki czemu przyrządzane danie staje się gęste. Zielona soczewica jest twardsza, ma większe ziarna, które zachowują swój kształt. Dobrze też wymoczyć ją przed ugotowaniem. Gotową potrawę zabiel jogurtem naturalnym lub – opcjonalnie – śmietaną. Dopraw ją do smaku świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Smak całości podkreśli również niewielka ilość soku z cytryny. Przed podaniem możesz posypać zupę natką pietruszki albo koperkiem. Udanego gotowania.