
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, papryki pokrój w kostkę.
Krok 2
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj do miękkości i odsącz.
Krok 3
Warzywa podsmaż na oleju, oprósz przyprawami, dodaj koncentrat i smaż 3 minuty.
Krok 4
Wlej 1,5 l wody, dodaj ciecierzycę i soczewicę oraz kostki Knorr.
Krok 5
Gotuj 40 minut, następnie dodaj makaron i gotuj kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z ciecierzycą
Ciecierzyca to nie tylko składnik sałatek i przekąsek – dobrze sprawdza się również jako dodatek do zupy. Należy jednak pamiętać o tym, aby dobrze ją przygotować. By odpowiednio zmiękła podczas gotowania, powinna być moczona przez noc w wodzie. Można także skorzystać z dostępnej w sklepie ciecierzycy w puszce, którą należy jednak uprzednio odsączyć z zalewy – taki produkt pozwoli zaoszczędzić nieco czasu. Do przygotowania tej potrawy potrzebny jest również odpowiedni wywar warzywny bądź mięsny. W tym celu można wykorzystać rosół lub przygotować bulion ze świeżych warzyw. Smak oraz wygląd zupy urozmaicą posiekana cebula, czosnek i papryka, podsmażone oraz doprawione koncentratem pomidorowym. Warto także uzupełnić ją o garść zielonej soczewicy. Zupa z ciecierzycą dobrze sprawdza się jako danie główne. Można podawać ją z makaronem lub grzankami – warte rekomendacji będą te czosnkowe. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis i przygotuj z jego pomocą smaczną zupę, która świetnie sprawdzi się na obiad.