Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni

Składniki
170 gramów
100 gramów
50 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Soczewicę wsyp do garnka z wrzącą wodą (400 ml) gotuj ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj kostkę i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 2
Cebule obierz, drobno pokrój i zeszklj na oleju kokosowym.

Krok 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smaż z cebula około 3 minuty.

Krok 4
Przełóż do zupy zawartość patelni. Dopraw przyprawami i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze 15 minut.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
BIO Bulion Warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zupa z soczewicy czerwonej
Pora na: Obiad.
Jeśli zupy w waszym codziennym jadłospisie zajmują jedno z kluczowych miejsc, nie inaczej powinno być w diecie. Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe to zupa z soczewicy czerwonej, z aromatycznym curry, wzbogacona smakiem ostrej papryczki. To idealny pomysł na obiad, bez mięsnych dodatków. Co więcej, soczewica nie wymaga długotrwałego przygotowywania. Wystarczy na kilka minut umieścić ją we wrzątku, aby była gotowa do dalszej obróbki. Zupę przyrządzicie w nieco ponad pół godziny, co sprawia, że danie to polubią również miłośnicy potraw niewymagających wielogodzinnego gotowania.
Dla kogo?
Przepis doskonale wpisuje się w zbilansowaną dietę 1500 kalorii, przeznaczoną dla osób aktywnych fizycznie.
Wiesz, co jesz!
Zupa z soczewicy czerwonej dostarczy wam 398 kalorii, a także 23 g błonnika i 22,2 g białka.
Czy wiesz, że?
Olej kokosowy wytwarzany jest z miąższu orzechów kokosowych, czyli tak zwanej kopry. Swoją popularność na całym niemal świecie zawdzięcza uniwersalnemu przeznaczeniu. Wykorzystywany jest do przygotowywania zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych. Jest nieodłącznym składnikiem dań kuchni azjatyckiej.