Składniki
1 sztuka
400 gramów
50 mililitrów
4 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kosteczkę, natkę kolendry drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce, pomidorki przekrój na ćwiartki. Awokado również przekrój na pół, a następnie łyżką wydrąż z nich miąższ. 2 sztuki pokrój w kostkę, resztę przerób na pastę guacamole lub wykorzystaj w inny sposób. Z wydrążonego awokado zachowaj skórki.
Krok 2
Cebulę podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodaj awokado, kukurydzę, natkę kolendry oraz pomidorki.
Krok 4
Farszem napełnij wydrążone skórki po awokado, do każdej wbij jajko, oprósz je serem, wstaw na 10 minut do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika. Upieczone awokado podawaj z łyżką sosu czosnkowego.
Dobra rada:
Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem
Apetyt Polaków na awokado rośnie z roku na rok. Jeśli szukasz przepisu na ciekawą przekąskę z tym owocem w roli głównej, to jesteś w dobrym miejscu i czasie. Łap przepis na awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem. Palce lizać!
Dla kogo?
Uwielbiasz awokado? Dobrze trafiłeś! Ten przepis wydobywa z niego wszystko, co najlepsze!
Na jaką okazję?
Awokado zapiekane z kaszotto i jajkiem sprawdzi się znakomicie w formie przystawki. Zaskocz swoich gości!
Czy wiesz, że?
Aby dowiedzieć się, czy awokado jest dojrzałe, należy ścisnąć je w dłoni. Najlepiej, aby w konsystencji przypominało schłodzone masło, wtedy można mieć pewność, że jest zdatne do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Zamiast kukurydzy do farszu możesz dać np. czerwoną fasolę.