Babka Wielkanocna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka Wielkanocna

Autor: oskar 21

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na babkę (masło, jajka i śmietankę) wyjąć znacznie wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Formę na babkę z kominem o pojemności minimum 2,5 litra (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Krok 2

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Stopniowo po jednym dodawać jajka cały czas dokładnie i długo miksując (po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku). Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietanki, zmiksować mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki, wlać sok z cytryny, alkohol jeśli używamy i zmiksować dokładnie na jednolitą masę (nie dłużej niż kilkanaście sekund).

Krok 3

Wylać do formy (powinna wypełnić ją do połowy), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut (po tym czasie wetknięty patyczek w środek ciasta powinien wyjść suchy). Wyjąć i studzić przez około 10 minut, wyłożyć na paterę do góry dnem i udekorować dowolną polewą lub cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka Wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
169 osób ogląda przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej