Bakłażan smażony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój na plastry, oprósz solą, pozostaw na 15 minut. Osącz i smaż na rozgrzanej oliwie około 15 minut.

Krok 2

Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę drobno posiekaną i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw cukrem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem.

Krok 3

Duś około 20 minut. Dodaj słonecznik uprażony na patelni bez tłuszczu. Pomieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej