Bananowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Mleko zagotuj.

Krok 4

Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź.

Krok 5

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku.

Krok 6

Ciągle ucierając, dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem.

Krok 7

Formę keksową o wymiarach ok. 30 x 10 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą.

Krok 8

Włóż masę bananową i piecz w 180 st. C około 50 minut.

4

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Matusiak

    Elzbieta Matusiak

    Hej 2 szklanki jajek????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janczak Zuzanna

    Janczak Zuzanna

    Pierwszy raz zrobiłam i o dziwo przy moim beztaleńciu wyszedł mi piękny no i smaczny.Dziękuję za przepis!Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Król

    Monika Król

    Przepyszne! Polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mobi Majk

    Mobi Majk

    Fajowskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Jesteś miłośnikiem tropikalnych owoców i puszystych ciast? Jeśli tak, na pewno zasmakuje Ci bananowiec. Pachnie owocami i jest tak puszysty, że niemal rozpływa się w ustach. Oprócz typowych dla tego rodzaju wypieków składników, jak mąka, jajka, kostka do pieczenia i cukier, dodaje się do niego rozgniecione banany. Owoce powinny być słodkie i dojrzałe, aby ciasto nabrało dzięki nim wyrazistości. Kiedy będzie już gotowe, poczekaj, aż ostygnie i udekoruj je. Jako smaczna ozdoba pasować będzie lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder. Dodatkowo warto je posypać na przykład wiórkami kokosowymi lub tropikalnymi suszonymi owocami. Jeśli lubisz bakalie, dodaj do ciasta również rodzynki i orzechy. Bananowiec będzie doskonałą propozycją na poobiedni deser lub przekąskę do gorącej kawy. Serwuj go także jako słodkie uzupełnienie śniadania. Sprawdzi się z dodatkiem dżemu ananasowego, słodkiego twarożku lub bananowego serka homogenizowanego. Ozdób wtedy talerz z ciastem orzechami włoskimi lub świeżymi bądź suszonymi bananami. Upiecz bananowca na podstawie tego przepisu!