Bananowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Mleko zagotuj.

Krok 4

Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź.

Krok 5

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku.

Krok 6

Ciągle ucierając, dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem.

Krok 7

Formę keksową o wymiarach ok. 30 x 10 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą.

Krok 8

Włóż masę bananową i piecz w 180 st. C około 50 minut.

4

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Matusiak

    Elzbieta Matusiak , 03.06.2018

    Hej 2 szklanki jajek????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janczak Zuzanna

    Janczak Zuzanna , 17.11.2017

    Pierwszy raz zrobiłam i o dziwo przy moim beztaleńciu wyszedł mi piękny no i smaczny.Dziękuję za przepis!Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Król

    Monika Król , 23.09.2017

    Przepyszne! Polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mobi Majk

    Mobi Majk , 28.06.2016

    Fajowskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
MURZYNEK BANANOWY
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Jesteś miłośnikiem tropikalnych owoców i puszystych ciast? Jeśli tak, na pewno zasmakuje Ci bananowiec. Pachnie owocami i jest tak puszysty, że niemal rozpływa się w ustach. Oprócz typowych dla tego rodzaju wypieków składników, jak mąka, jajka, kostka do pieczenia i cukier, dodaje się do niego rozgniecione banany. Owoce powinny być słodkie i dojrzałe, aby ciasto nabrało dzięki nim wyrazistości. Kiedy będzie już gotowe, poczekaj, aż ostygnie i udekoruj je. Jako smaczna ozdoba pasować będzie lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder. Dodatkowo warto je posypać na przykład wiórkami kokosowymi lub tropikalnymi suszonymi owocami. Jeśli lubisz bakalie, dodaj do ciasta również rodzynki i orzechy. Bananowiec będzie doskonałą propozycją na poobiedni deser lub przekąskę do gorącej kawy. Serwuj go także jako słodkie uzupełnienie śniadania. Sprawdzi się z dodatkiem dżemu ananasowego, słodkiego twarożku lub bananowego serka homogenizowanego. Ozdób wtedy talerz z ciastem orzechami włoskimi lub świeżymi bądź suszonymi bananami. Upiecz bananowca na podstawie tego przepisu!