Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

- Krok 1Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa, zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, następnie ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.
- Krok 2Przecedź wywar przez sito, dodaj zupę Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
- Krok 3Przygotuj pieczarkowy krokiet: przesiej mąkę do miski, dodaj jajka i mleko, po czym dokładnie je zmiksuj, uzyskując w ten sposób ciasto naleśnikowe.
- Krok 4Następnie usmaż naleśniki na gorącej patelni.
- Krok 5Umyj pieczarki i pokrój w plastry. Posiekaj drobno cebulę i wraz z grzybami podsmaż ją na patelni. Rozgnieć czosnek i razem z majerankiem, dodaj go do pieczarek.
- Krok 6Ułóż grzyby na naleśniku, zawiń brzegi z obu stron, a następnie zroluj. Panieruj krokiety w tartej bułce i usmaż na Ramie. Podawaj je na oddzielnym talerzyku, obok gorącego barszczu.

Po usmażeniu krokietów dobrze jest położyć je na pergaminie, aby oddały namiar tłuszczu.

Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem
Nadziewany pieczarkami i panierowany naleśnik w wersji wytrawnej, serwowany z pikantną zupą, sprawdzi się jako smaczny obiad, ale też przekąska. Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem jest potrawą, którą szybko się odgrzewa, dlatego to jedno z popularniejszych dań na różnego typu przyjęcia. Zupę doprawia się m.in. czosnkiem i majerankiem. Jeśli chcesz pogłębić jej aromat, dorzuć do barszczu kmin, rozmaryn czy kolendrę. Pieczarki do farszu podsmaża się z cebulą i doprawia do smaku. Nadzienie można również urozmaicić kiszoną kapustą lub startym żółtym serem. Krokiety po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj na talerzu natką pietruszki. Jeśli lubisz sosy, wykorzystaj do tego dania sos grzybowy lub śmietanowy. Polej nim krokiety albo postaw w sosjerce obok potrawy. Przy podgrzewaniu barszczu, pamiętaj by go nie zagotować. To pozwoli Ci zachować jego apetyczny, intensywny kolor. Zamiast pieczarek możesz użyć także leśnych grzybów, najlepiej suszonych. Przygotuj barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem według podanego przepisu i serwuj to danie przy różnych okazjach!