Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

609 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

barszcz czerwony:

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

0.25 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

0.5 łyżeczki

pieczarkowy krokiet:

50 gramów

250 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa i buraki. Pokrój na drobne kawałki. Zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, następnie gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 2

Wystudź i przecedź przez sito. Dopraw barszcz czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą.

Krok 3

Przygotuj pieczarkowy krokiet: przesiej mąkę do miski, dodaj jajka i mleko, po czym dokładnie je zmiksuj, uzyskując w ten sposób ciasto naleśnikowe.

Krok 4

Następnie usmaż naleśniki na gorącej patelni.

Krok 5

Umyj pieczarki i pokrój w plastry. Posiekaj drobno cebulę i wraz z grzybami podsmaż ją na patelni. Rozgnieć czosnek i razem z majerankiem, dodaj go do pieczarek.

Krok 6

Ułóż grzyby na naleśniku, zawiń brzegi z obu stron, a następnie zroluj. Panieruj krokiety w tartej bułce i usmaż na Ramie. Podawaj je na oddzielnym talerzyku, obok gorącego barszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po usmażeniu krokietów dobrze jest położyć je na pergaminie, aby oddały namiar tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

Nadziewany pieczarkami i panierowany naleśnik w wersji wytrawnej, serwowany z pikantną zupą, sprawdzi się jako smaczny obiad, ale też przekąska. Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem jest potrawą, którą szybko się odgrzewa, dlatego to jedno z popularniejszych dań na różnego typu przyjęcia. Zupę doprawia się m.in. czosnkiem i majerankiem. Jeśli chcesz pogłębić jej aromat, dorzuć do barszczu kmin, rozmaryn czy kolendrę. Pieczarki do farszu podsmaża się z cebulą i doprawia do smaku. Nadzienie można również urozmaicić kiszoną kapustą lub startym żółtym serem. Krokiety po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj na talerzu natką pietruszki. Jeśli lubisz sosy, wykorzystaj do tego dania sos grzybowy lub śmietanowy. Polej nim krokiety albo postaw w sosjerce obok potrawy. Przy podgrzewaniu barszczu, pamiętaj by go nie zagotować. To pozwoli Ci zachować jego apetyczny, intensywny kolor. Zamiast pieczarek możesz użyć także leśnych grzybów, najlepiej suszonych. Przygotuj barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem według podanego przepisu i serwuj to danie przy różnych okazjach!