Budyń waniliowy z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Budyń waniliowy z malinami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 szklanek

2 opakowania

400 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 1

Krok 2

Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyń waniliowy z malinamiBudyń waniliowy z malinami

Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.

Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.

Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.

Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.