Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

276 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

120 gramów

80 gramów

2 sztuki

100 gramów

480 gramów

2 łyżeczki

180 gramów

60 gramów

surówka:

4 łyżeczki

4 łyżki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso rozbij cienko tłuczkiem. Rozbite płaty mięsa oprósz świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki zatrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Rozgrzej patelnię, przełóż na nią pieczarki, podlej łyżką wody i podduś do całkowitego odparowania wody. Przestudzone pieczarki wymieszaj z 4 łyżeczkami Flory ProActiv Mocne Kości z witaminą D. Pieczarki połóż na rozbitych płatach mięsa i zwiń w roladki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż roladki na złoty kolor, a następnie przykryj patelnię przykrywką i podduś mięso.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv Mocne kości z witaminą D.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki - Krok 2

Krok 3

Paprykę, pora, cukinię i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na patelnię, wlej łyżkę wody, przykryj pokrywką i chwilę podduś, żeby warzywa były al dente. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, dokładnie wymieszaj, na koniec posyp natką pietruszki.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, dodaj sok z mandarynki i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki - Krok 4

Krok 5

Roladki z kurczaka podawaj z kolorową kaszą jaglaną oraz surówką z marchewki.

Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witaminy A, witaminy E, witaminy D, witaminy C, niacyny, , folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewkiRoladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki

Podano do stołu. Na dzisiejszy obiad polecają się smakowite roladki z kurczaka z pieczarkami, kaszą jaglaną z warzywami oraz surówką z marchewki. Samo zdrowie na talerzu! 

Dla kogo?

Drobiowe roladki to znakomite rozwiązanie na obiad dla miłośników mięsnych dań. Nadziewane farszem stanowią pyszny oraz pożywny posiłek. W towarzystwie wielobarwnej kaszy z warzywami ucieszą nie tylko podniebienie, ale i oko każdego smakosza na diecie obniżającej cholesterol.

Na zdrowie!

Posiłek jest dobrym źródłem witaminy D (2,8µg, czyli 56% RWS), która wspiera utrzymanie naszych kości w należytej kondycji i zdrowiu. Ponadto poprawia ona odporność organizmu, kontroluje poziom wapnia i wpływa na właściwe działanie układu nerwowego oraz mięśni. Danie jest również skarbnicą pełnowartościowego białka drobiowego (31,5 g,czyli 63% RWS).

Czy wiesz, że?

Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Do jej głównych źródeł należą tłuste ryby, wątróbka, żółtko jaj, mleko i jego przetwory oraz grzyby. Znaczną ilość witaminy D zawiera także żywność wzbogacana na przykład margaryny miękkie, płatki śniadaniowe, jogurty.