
Składniki
50 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Buraka umyj, obierz oraz potnij na bardzo cienkie plasterki.

Krok 2
Skrop octem balsamicznym i posyp tymiankiem.

Krok 3
Ułóż plastry buraka na talerzu i posyp rozkruszonym serem kozim.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Burak z twarogiem kozim
Pora na: Podwieczorek.
W Polsce burak kojarzony jest najczęściej z tradycyjnym barszczem czerwonym. Ostatnio jednak wkroczył również na salony w postaci carpaccio, przygotowywanego z aromatycznymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet w diecie zafundować sobie wykwintny posiłek, zgodny z waszym bilansem kalorycznym. Spróbujcie zatem buraka z twarogiem kozim, połączonego z octem balsamicznym i tymiankiem. Cienkie plasterki chrupiącego buraka doskonale komponują się z aksamitną konsystencją koziego sera. To wyjątkowa propozycja na podwieczorek w oryginalnym stylu.
Dla kogo?
Przepis wykorzystają osoby aktywne fizycznie, które bilansują swoje posiłki, stosując wysokobiałkową dietę 1500 kalorii.
Wiesz, co jesz!
Burak z twarogiem kozim dostarczy wam niezbędną dawkę energii (133 kcal), białka (7,2 g) i błonnika (2,6 g).
Czy wiesz, że?
Prawdziwym królestwem serów kozich jest Francja. W tym kraju znajdziecie ponad 120 gatunków sera, wytwarzanego z najwyższej jakości mleka. Cechują się dość wyrazistym aromatem i smakiem, co sprawia, że wyjątkowo chętnie wykorzystywane są do przygotowywania potraw zarówno wytrawnych, jak i deserów.