Burak z twarogiem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burak z twarogiem kozim

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Buraka umyj, obierz oraz potnij na bardzo cienkie plasterki.

Burak z twarogiem kozim - Krok 1

Krok 2

Skrop octem balsamicznym i posyp tymiankiem.

Burak z twarogiem kozim - Krok 2

Krok 3

Ułóż plastry buraka na talerzu i posyp rozkruszonym serem kozim.

Burak z twarogiem kozim - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burak z twarogiem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burak z twarogiem kozimBurak z twarogiem kozim

Pora na: Podwieczorek.

W Polsce burak kojarzony jest najczęściej z tradycyjnym barszczem czerwonym. Ostatnio jednak wkroczył również na salony w postaci carpaccio, przygotowywanego z aromatycznymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet w diecie zafundować sobie wykwintny posiłek, zgodny z waszym bilansem kalorycznym. Spróbujcie zatem buraka z twarogiem kozim, połączonego z octem balsamicznym i tymiankiem. Cienkie plasterki chrupiącego buraka doskonale komponują się z aksamitną konsystencją koziego sera. To wyjątkowa propozycja na podwieczorek w oryginalnym stylu.

 

Dla kogo?

Przepis wykorzystają osoby aktywne fizycznie, które bilansują swoje posiłki, stosując wysokobiałkową dietę 1500 kalorii.

Wiesz, co jesz!

Burak z twarogiem kozim dostarczy wam niezbędną dawkę energii (133 kcal), białka (7,2 g) i błonnika (2,6 g).

Czy wiesz, że?

Prawdziwym królestwem serów kozich jest Francja. W tym kraju znajdziecie ponad 120 gatunków sera, wytwarzanego z najwyższej jakości mleka. Cechują się dość wyrazistym aromatem i smakiem, co sprawia, że wyjątkowo chętnie wykorzystywane są do przygotowywania potraw zarówno wytrawnych, jak i deserów.