
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
40 gramów
ciasto:
2 szklanki
1 sztuka
40 gramów
1 szklanka
30 mililitrów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże połącz z ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól, olej jajko i wymieszaj dokładnie.

Krok 2
Teraz wsyp mąkę i ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

Krok 3
Gdy ciasto rośnie przygotuj cebulkę. Pokrój ją wraz z czosnkiem w niezbyt drobną kostkę i zeszklij na patelni z masłem. Dodaj Majeranek i Kminek Knorr oraz pozostałe przyprawy.

Krok 4
Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie tak aby było gładkie i nie kleiło się do rąk. W razie konieczności dosyp odrobinę mąki. Podziel ciasto na 10 porcji i z każdej zrób kulkę. Spłaszcz je w dłoniach i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5
Usmażoną cebulkę połóż na każdym placuszku drożdżowym. Przykryj wszystko ściereczkę i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut. Podawaj jako przekąskę.


Dobra rada:
Jeśli wolisz tradycyjną wersję cebularza lubelskiego zastąp kminek makiem. Boki ciasta wokół nadzienia warto posmarować rozkłóconym jajkiem aby cebularz po upieczeniu miał chrupiącą skórkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cebularz z czosnkiem i kminkiem
Cebularz to placek pszenny, znany i lubiany od dziesięcioleci. Jest częstym wyborem, gdy jesteśmy poza domem i mamy ochotę na jakąś przekąskę. Charakterystyczny smak placka z makiem i cebulą nigdy się nie nudzi, ale czasem można coś w nim zmienić. Cebularz z czosnkiem i majerankiem będzie równie pyszny!
Dla kogo?
Dla fanów tradycyjnych przekąsek, którzy lubią modyfikować klasyczne przepisy. Przekonasz się, że cebularz daje wiele możliwości. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Cebularz to znakomita przekąska w ciągu dnia. Można zjeść go w domu, na mieście i w pracy. Zawsze gotowy w momencie, gdy masz ochotę zjeść coś smacznego.
Czy wiesz, że?
Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów w województwie lubelskim. Jego tradycja sięga XIX wieku, a jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.
Dla urozmaicenia
Do przygotowania domowych cebularzy możesz użyć dowolnych dodatków. Świetnie pasuje do nich smażony boczek bądź grzyby.