
Składniki
null
0.12 litra
4 sztuki
40 gramów
6 łyżek
125 gramów
2 łyżki
250 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu ubij: jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, wino, sól oraz sok z cytryny wstawionym do gorącej wody. Krem ubij aż do jego zgęstnienia.
Krok 2
Naczynie z kremem wyjmij z gorącej wody i wstaw do zimnej, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do zimnego kremu i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżka.
Krok 4
Powoli mieszaj dodając koniak. Pucharki napełnij kremem i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj wiśniami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej