
Składniki
null
0.12 litra
4 sztuki
40 gramów
6 łyżek
125 gramów
2 łyżki
250 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu ubij: jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, wino, sól oraz sok z cytryny wstawionym do gorącej wody. Krem ubij aż do jego zgęstnienia.
Krok 2
Naczynie z kremem wyjmij z gorącej wody i wstaw do zimnej, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do zimnego kremu i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżka.
Krok 4
Powoli mieszaj dodając koniak. Pucharki napełnij kremem i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj wiśniami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej