Chłodnik pomidorowy na maślance

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

1 litr

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obranego ze skórki pomidora pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojoną papryką.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 1

Krok 2

Całość zalej maślanką, dodaj oregano, paprykę ostrą, pieprz i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 2

Krok 3

Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Chłodnik pomidorowy na maślance - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potas, wapń, fosfor, miedź, witamina A, witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, foliany, witamina B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik pomidorowy na maślance - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej