Czekoladowy fondant

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

1949 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

70 gramów

1 sztuka

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Czekoladowy fondant - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.

Czekoladowy fondant - Krok 2

Krok 3

Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.

Czekoladowy fondant - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.

Czekoladowy fondant - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do wysmarowanych Kasią foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady i piecz w 190 st.C około 12 minut.

Czekoladowy fondant - Krok 5

Krok 6

Foremki wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut. Potem przy użyciu noża delikatnie wyjmij ciastka z foremek i posyp cukrem pudrem.

Czekoladowy fondant - Krok 6
39

Opinie o przepisie

  • Alicja Kosmalska

    Alicja Kosmalska

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Komorowska

    Sonia Komorowska

    Do wyjmowania nie potrzeba noża, jeżeli foremki były dobrze wysmarowane, to ciastka po odwróceniu i delikatnym potrząśnięciu same wypadają z foremki/blachy do mufinek. Drobna uwaga - ciasto nie mieści się w 12 foremkach, ostatecznie użyłam blachy na 12 muffinek + 8 foremek silikonowych (i to naładowanych znacznie ponad połowę). Smak mocno czekoladowy i nie za słodki (choć 1 czekoladę zamieniłam na mleczną).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Suwada

    Joanna Suwada

    Wyglądają bardzo smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Kawiecka

    Daniela Kawiecka

    Do takich słodkości to aż mi się gębusia śmieje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kolodziej

    Magda Kolodziej

    Od tego rosną 4 litery.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Śnieć

    Wiesława Śnieć

    Jola Jolanta Wlazlo moja przyjaciółko jak będziesz w Łodzi to takie zrobię dla Ciebie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Hanka

    Hanka Hanka

    Wiele razy na zakupach w Enschede . Ciepła czekolada - wilgotne ciasto i podwójne espresso .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski

    Nie jadlem. Kto mi upiecze ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz

    Och dziewczyny wodzicie mnie na pokuszenie a ja mam za wysoki cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Szaszowska

    Bogusława Szaszowska

    Ale smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gawronski

    Jan Gawronski

    Wlasnie mnie FB oderwal od babeczek . czekoladowych !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szymański

    Marek Szymański

    mniam, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Jędrzejewski

    Sławomir Jędrzejewski

    Żarłoki a szczupłe jak osy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski

    A kto zaprasza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Górny

    Ryszard Górny

    DAJ KAWAŁEK .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lorer

    Monika Lorer

    Ja bym się poczestowala ale pięć nie będę. Owszem jestem lasu chem.,kto mnie poczęstunek he he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jasińska-Bolesta

    Ewa Jasińska-Bolesta

    hihi jak ktoś upiecze to ja z ochotą schrupkam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Krupa

    Barbara Krupa

    Jedliście!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Grzesiak

    Edward Grzesiak

    Kurcze ale narobiliście smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Domańska

    Halina Domańska

    a dzisiaj jest Światowy dzień czekolady....!!!Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Szulc

    Elzbieta Szulc

    JUŹ TO PIEKŁAM,,, PYCHA,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Cyprych

    Bogdan Cyprych

    chetnie byn zjadl,ale nikt nie prosi,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Deszczyńska

    Agnieszka Deszczyńska

    70g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jedrzejewski

    Kazimierz Jedrzejewski

    Nie przepadam za takim ciastem ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Mrowinska

    Aldona Mrowinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nikodem

    Bożena Nikodem

    ILE MĄKI DODAĆ .NIE WIDZĘ JEJ W LIŚCIE ZAKUPÓW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka

    Smaczne ale w boczki idzie !!!!! Heheheheh.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Moździerz

    Bolesław Moździerz

    Takie ciasta jak ja nie moge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    C.d.zalaczony wykaz mak piekiełnych za obzarstwo i namawianie doń!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Apage satanas! (Do tych przepisów kulinarnych winien byc xalsv

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej