Drożdżówki z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

75 gramów

250 mililitrów

25 gramów

1 szczypta

0.6 szklanki

50 dekagramów

nadzienie:

250 gramów

0.5 szklanki

25 gramów

1 łyżka

1

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię roztopić w mleku do letniej temperatury (nie może być gorące!).

Krok 2

Dodać drożdże, rozpuścić.

Krok 3

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.

Krok 4

Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Krok 5

W tym czasie można przygotować nadzienie: mak, który moczył się całą noc zmielić dwukrotnie.

Krok 6

Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Krok 7

Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Krok 8

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.

Krok 9

Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm.

Krok 10

Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach.

Krok 11

Trzonkiem łyżki, np. drewnianej, nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.

Krok 12

Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut.

Krok 13

Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Krok 14

Po upieczeniu można polukrować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rogaliki z marmoladą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej