
Składniki
15 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 pęczki
0.5 szklanki
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz. Czosnkową pokrój w kostkę, czerwone w ćwiartki.
Krok 2
Pora pokrój w plastry. Czosnek posiekaj, a ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebule (bez dymki), pora i ziemniaka smaż przez 5 minut na 2 łyżkach masła*. Oprósz estragonem i solą.
Krok 4
Podlej piwem i duś 10 minut.
Krok 5
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła*, dodaj czosnek i przełóż do cebuli. Duś 5 minut.
Krok 6
Wlej kremówkę i duś 10 minut. Około 5 minut przed końcem duszenia włóż dymkę. Podawaj do schabowego z pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej