
Składniki
15 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 pęczki
0.5 szklanki
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz. Czosnkową pokrój w kostkę, czerwone w ćwiartki.
Krok 2
Pora pokrój w plastry. Czosnek posiekaj, a ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Cebule (bez dymki), pora i ziemniaka smaż przez 5 minut na 2 łyżkach masła*. Oprósz estragonem i solą.
Krok 4
Podlej piwem i duś 10 minut.
Krok 5
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła*, dodaj czosnek i przełóż do cebuli. Duś 5 minut.
Krok 6
Wlej kremówkę i duś 10 minut. Około 5 minut przed końcem duszenia włóż dymkę. Podawaj do schabowego z pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej