Duszona jarzynka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona jarzynka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 pęczki

0.5 szklanki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz. Czosnkową pokrój w kostkę, czerwone w ćwiartki.

Krok 2

Pora pokrój w plastry. Czosnek posiekaj, a ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

Krok 3

Cebule (bez dymki), pora i ziemniaka smaż przez 5 minut na 2 łyżkach masła*. Oprósz estragonem i solą.

Krok 4

Podlej piwem i duś 10 minut.

Krok 5

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła*, dodaj czosnek i przełóż do cebuli. Duś 5 minut.

Krok 6

Wlej kremówkę i duś 10 minut. Około 5 minut przed końcem duszenia włóż dymkę. Podawaj do schabowego z pieczywem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona jarzynka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej