Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Jesienny kociołek

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

24

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

400 gramów

50 gramów

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia.

Jesienny kociołek - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz pieczarki obierz i pokrój w kostkę.

Jesienny kociołek - Krok 2

Krok 3

Wrzuć je do garnka wysmarowanego Ramą i podsmaż. Po chwili dodaj czosnek.

Jesienny kociołek - Krok 3

Krok 4

Następnie wrzuć kaszę jęczmienną, dodaj 0,5 l bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem. Gdyby była potrzeba podlej wodą.

Jesienny kociołek - Krok 4

Krok 5

Po upływie ok. 20 minut dodaj odsączoną czerwoną fasolę, zielony groszek i duś do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Jesienny kociołek - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny kociołekJesienny kociołek

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Ciepła kolacja pełna warzyw, to doskonałe zakończenie dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo zrobisz pełnowartościowe, lekkie danie, które doskonale sprawdzi się na wieczorny posiłek. Będziesz potrzebować: kaszy jęczmiennej, koncentratu pomidorowego, bulionu oraz warzyw. W dużym garnku podsmaż pieczarki i cebulę, a kiedy zmiękną, wsyp do nich kaszę, zalej ją bulionem oraz koncentratem pomidorowym. Duś przez chwilę pod przykryciem, by wszystkie smaki się przeniknęły. Sprawdź kilka razy, czy nie trzeba dolać do potrawy wody. Kiedy kasza zmięknie, dodaj do niej czerwoną fasolę z puszki, odsączoną wcześniej z zalewy oraz zielony groszek. Jeśli używasz mrożonego, nie musisz rozmrażać go wcześniej. Wsyp go do potrawy i duś całość, aż zmięknie. Pyszny jesienny kociołek będzie gotowy. Dopraw go do smaku tak, jak lubisz najbardziej. Na ostro, np. pieprzem kajeńskim albo pikantną papryką. Podawaj każdą porcję udekorowaną świeżą natką pietruszki albo kolendry. Wypróbuj przepis i ugotuj lekki jesienny kociołek.