Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Owsianka

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

17

460 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 gramów

200 mililitrów

360 gramów

50 gramów

30 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mleko zagotuj i wrzuć płatki owsiane, cynamon oraz pokrojone w kostkę morele. Całość gotuj około 5 minut.

Owsianka - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj.

Owsianka - Krok 2

Krok 3

Jabłka dodaj do owsianki i delikatnie wymieszaj. Po czym dodaj rodzynki.

Owsianka - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę przełóż do salaterek i posyp orzechami.

Owsianka - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • oksana drzewiecka

    oksana drzewiecka , 29.12.2017

    świetne gotowałam to 20min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OwsiankaOwsianka

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Owsianka to doskonały sposób na ciepłe fit śniadanie. Pełna wartościowych węglowodanów, które dodają energii i sił do działania, białka oraz wapnia, a do tego smakuje wspaniale. Każdy może ją przyrządzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Żeby dodać jej witamin, przygotuj ją z dodatkiem owoców oraz orzechów włoskich. Te ostatnie to nie tylko źródło białka i minerałów, ale także zdrowych tłuszczów. Pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo są sycące – a więc idealne na początek dnia. Ugotuj owsiankę na 2% mleku. Dopraw do smaku cynamonem, który dobrze będzie współgrał ze smakiem jabłek. Dodaj owsiance słodyczy w naturalny sposób – dzięki suszonym morelom oraz rodzynkom. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Sprawdzą się także przetarte na mus, razem ze skórką, w której znajduje się wiele cennych składników odżywczych – w tym aż połowa błonnika zawartego w owocu. Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp orzechami. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie i zacznij aktywny dzień!