Składniki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i natkę selera obierz, umyj i posiekaj na drobne kawałki.
Krok 2
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, natkę selera, paprykę i czosnek. Smaż około 5 minut.
Krok 5
Dodaj liść laurowy, słodką paprykę, tymianek, sos tabasco, wrzuć kawałki pomidorów, posól i duś przez 15 minut.
Krok 6
Dodaj krewetki i duś kolejne 4 minuty. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej