
Składniki
4 szklanki
8 łyżeczek
8 łyżeczek
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.

Krok 2
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Krok 3
Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl jagodowy
Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!
Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.
Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.
Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.