Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Omlet z warzywami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

13

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

8 łyżek

4 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

8 listki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i otręby. Dokładnie wymieszaj. Do smaku można dodać szczyptę pieprzu kolorowego.

Omlet z warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kosteczką i podsmaż na Rama Smaż jak szef kuchni classic. Podduszone warzywa zalej masą jajeczną. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu ścięcia się jajka.

Omlet z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój w plasterki, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z warzywami - Krok 3

Krok 4

Pieczywo posmaruj Florą Original, połóż sałatę i plasterki szynki, podaj razem z omletem i pomidorem.

Omlet z warzywami - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, kobalaminy, witamin C, A, E, niacyny, witaminy B6, witaminy D, folianów, wapnia.

 

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    ja lubię bez chleba

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywamiOmlet z warzywami

Omlet z warzywami to jedna z najbardziej oryginalnych i kreatywnych porannych propozycji, którą można łączyć dosłownie ze wszystkim. Dodaj paprykę, cebulę, cukinię, kukurydzę, pieczarki i zachwycaj się smakiem oraz kolorami na talerzu. Do tego pomidor ze szczypiorkiem, kanapka z szynką – i zapas energii gwarantowany.

Dla kogo? Dla całej rodziny! Z pewnością zasmakuje starszym i skusi wyglądem młodszych. Danie idealne dla wszystkich, przed którymi intensywny dzień pracy bądź nauki.

Na zdrowie! Taka kompozycja dostarczy naszemu organizmowi pokaźną dawkę cynku, którego źródłem są jajka i słonecznikowy chleb żytni (4,8 mg, czyli 48% RWS). Zadaniem cynku jest dbać o nasze zdrowe kości, włosy, skórę i paznokcie. Dlatego powinniśmy dostarczać go w zalecanych ilościach. Warzywa, głównie papryka i pomidory, zawierają natomiast cenną dla naszego układu odpornościowego witaminę C (74,3 mg, czyli 92,9% RWS).

Czy wiesz, że? Przygotowanie omletu w wersji z otrębami pszennymi całkowicie zmieni jego oblicze. Nie tylko jeszcze bardziej nasyci, ale dzięki ich obecności zapewni solidną dawkę błonnika.