Marchewkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

583 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

2 szklanki

4 sztuki

2 szklanki

3 szklanki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

krem:

1 sztuka

1 szklanka

0.5 litra

2 opakowania

1 opakowanie

polewa:

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Krok 2

Potem kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodą, olej, cynamon i miksujemy.

Krok 3

Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieramy ją na tych małych podłużnych oczkach (nie odciskamy z soku).

Krok 4

Smarujemy blachę Kasią i wlewamy masę.

Krok 5

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st.

Krok 6

Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy. Ciasto należy przekroić wzdłuż na połowę.

Krok 7

Rozdzielamy połowy i przygotowujemy krem budyniowy. 2 budynie mieszamy z 0,5 l mleka i zagotowujemy, aż zacznie gęstnieć (ale trzymamy na ogniu, aż zrobi się nie tyle gęste na kamień, a trochę jeszcze wodniste), studzimy.

Krok 8

Kiedy wystygnie wsypujemy cukier puder, pokrojoną na kostkę Kasię i miksujemy.

Krok 9

Dodajemy jeszcze olejek zapachowy według uznania.

Krok 10

Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość.

Krok 11

Na koniec polewa: Wszystkie składniki polewy wrzucamy po prostu do garnuszka i mieszając do całkowitego rozpuszczenia gotujemy.

Krok 12

Jeśli chodzi o Kasię dodajemy jakąś 1/3 część kostki.

Krok 13

Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do zagotowania) smarujemy wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga.

Krok 14

Całość wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu. SMACZNEGO! :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również