Marchewkowe

- Krok 1Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Krok 2Potem kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodą, olej, cynamon i miksujemy.
- Krok 3Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieramy ją na tych małych podłużnych oczkach (nie odciskamy z soku).
- Krok 4Smarujemy blachę Kasią i wlewamy masę.
- Krok 5Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st.
- Krok 6Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy. Ciasto należy przekroić wzdłuż na połowę.
- Krok 7Rozdzielamy połowy i przygotowujemy krem budyniowy. 2 budynie mieszamy z 0,5 l mleka i zagotowujemy, aż zacznie gęstnieć (ale trzymamy na ogniu, aż zrobi się nie tyle gęste na kamień, a trochę jeszcze wodniste), studzimy.
- Krok 8Kiedy wystygnie wsypujemy cukier puder, pokrojoną na kostkę Kasię i miksujemy.
- Krok 9Dodajemy jeszcze olejek zapachowy według uznania.
- Krok 10Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość.
- Krok 11Na koniec polewa: Wszystkie składniki polewy wrzucamy po prostu do garnuszka i mieszając do całkowitego rozpuszczenia gotujemy.
- Krok 12Jeśli chodzi o Kasię dodajemy jakąś 1/3 część kostki.
- Krok 13Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do zagotowania) smarujemy wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga.
- Krok 14Całość wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu. SMACZNEGO! :-)
Przygotowanie
Zobacz również