Mazurek pomarańczowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

105 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

620 osób wydrukowało

Pobierz pdf

527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

600 gramów

3 sztuki

16 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

masa:

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj sól, żółtka i posiekaną Kasię.

Krok 2

Szybko zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na placek grubości 0.5 cm.

Krok 4

Placek przenieś do dużej prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Brzegi podwiń do góry.

Krok 6

Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Krok 7

Pomarańcze i cytrynę wyszoruj dokładnie szczotką i sparz wrzątkiem.

Krok 8

Przekrój na pół i usuń pestki.

Krok 9

Owoce wraz ze skórką zmiel w maszynie do mięsa lub rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z żelfixem.

Krok 10

Powstałą masę pomarańczowo-cytrynową przełóż do garnka i zagotuj.

Krok 11

Następnie dodaj cukier i smaż na małym ogniu stale mieszając do ponownego zagotowania.

Krok 12

Ciepłą masę rozłóż na upieczonym spodzie i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Krok 13

Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej i wyciskaj z niej na pergamin dekoracyjne kółeczka.

Krok 14

Udekoruj nimi pokrojonego mazurka.

3

Opinie o przepisie

  • weronika kasprzyk

    weronika kasprzyk , 18.04.2017

    to prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Wojcik

    Edyta Wojcik , 13.03.2016

    Tez zauwazylam...w przepisach dodajecie do dan bulionetki.. ot i caly przepis....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dukszta

    Krystyna Dukszta , 13.03.2016

    Każdy z Waszych przepisów zawiera jakąś chemię!!! żelfix zawiera bardzo szkodliwy związek!!!!!! na który są ludzie uczuleni!!! to jakaś masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek pomarańczowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek pomarańczowyMazurek pomarańczowy

Szukasz prostego w przygotowaniu ciasta na święta wielkanocne? Mazurek pomarańczowy to propozycja właśnie dla Ciebie. Połącz składniki na ciasto, pamiętając, że przed dodaniem mąki, powinieneś przesiać ją przez sito. Użyj kwaśnej, mocno schłodzonej śmietany i dodaj nieco aromatu waniliowego lub esencji z kwiatu pomarańczy. Kiedy powstanie masa, szybko zagnieć ciasto i odstaw do schłodzenia, dzięki czemu z łatwością je potem rozwałkujesz. Najlepiej przed włożeniem do lodówki zawiń je w folię spożywczą. Kiedy wyłożysz nim formę, ponakłuwaj jego wierzch, aby nie powstały wybrzuszenia. Następnie zmiel sparzone cytryny i pomarańcze pozbawione pestek. Może posłużyć Ci do tego np. maszyna do mielenia mięsa lub blender. Dla urozmaicenia smaku dodaj również słodką masę marcepanową. Gotową, jeszcze ciepłą masę pomarańczowo-cytrynową wyłóż na upieczony spód. Tak przygotowaną mazurek udekoruj migdałami, plastrami cytryn, ozdobami z masy marcepanowej lub polewy czekoladowej. Zainspiruj się naszym przepisem.