
Składniki
2 sztuki
220 gramów
300 gramów
30 gramów
30 gramów
160 mililitrów
160 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. Jaja ubij z cukrem na piane.

Krok 2
Do piany dodaj startą marchew, olej, orzechy, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenie i sodę. Wymieszaj wszystko miękką łyżką.

Krok 3
Przełóż ciasto do foremek od muffinków i piecz w 170 stopniach przez ok 20-25 minut.


Dobra rada:
Muffinki możesz możesz podawać np. z lukrem, lub kremem maślanym. Jeśli lubisz dodaj do ciasta suszone owoce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki marchewkowe
Popularna marchew to bardzo uniwersalny produkt. Posłuży nie tylko do ugotowania rosołu czy zrobienia obiadowej surówki. Muffinki z marchewką jako deser mogą zaskoczyć niejednego fana słodkości. Niebanalny smak i przyjemna, wilgotna konsystencja. O to chodzi! Z przyjemnością prezentujemy przepis na muffinki marchewkowe – proste, a przy tym niezwykle smaczne, którym nie odmówi nawet najbardziej wybredny krytyk twoich kulinarnych poczynań.
Dla kogo?
Nie masz pomysłu na to smaczne warzywo, a przypadkiem zrobiłeś naprawdę duże zakupy? Przepis na muffinki marchewkowe pasuje jak ulał! Zamiast kolejny raz przyrządzać marchewkę z groszkiem na obiad, rudą bohaterkę podaj w porze deseru. Zgrabne babeczki marchewkowe pomogą uchronić wartościowe produkty przed zmarnowaniem.
Na jaką okazję?
Wszelkiego rodzaju babeczki, w tym muffiny marchewkowe, fantastycznie sprawdzają się na imprezach. Może wybierasz się na piknik lub organizujesz przyjęcie w ogrodzie? Wygoda jedzenia jest kolejnym atutem marchewkowych muffinków. Niepotrzebne będą sztućce i talerzyki. Do jedzenia podchodź na luzie!
Czy wiesz, że?
Muffiny – z marchewką, ale nie tylko – ogromną popularnością cieszą się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Skąd pochodzą? Ich historia liczy prawdopodobnie tysiąc lat. Pierwsze babeczkowe wypieki powstające w Walii przypominały drożdżowe bułeczki. Przez lata receptury ewoluowały i bardzo dobrze! Dziś możemy cieszyć się fenomenalnym smakiem muffinków marchewkowych.
Dla urozmaicenia:
Proste muffinki marchewkowe będą wyglądać naprawdę szykownie, jeśli udekorujesz je cienkimi plasterkami marchewki oraz startą skórką pomarańczy.