Pieczarki na Wielkanoc - faszerowane kaszą jaglaną | Przepisy.pl pixel

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 łyżki

60 mililitrów

0.5 szklanki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Pieczarki wydrąż w środku. Wydrążone części posiekaj drobno. Cebulę i czosnek posiekaj.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Do kaszy dodaj podsmażone pieczarki i przyprawę Knorr. Wymieszaj z chrzanem.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż do pieczarek. Posyp bułką tarta, skrop oliwą i zapiekaj w 190 stopniach przez 20 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.

Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na WielkanocPieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc

Kasza jaglana, chrzan, mieszanka ziół i przypraw – a to wszystko podane w dużych, wydrążonych pieczarkach. Brzmi ciekawie? I takie jest! Przygotowanie dania zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut, a efekt WOW gwarantowany!

Dla kogo?

Dla lubiących pieczarki, ale znudzonych już ich popularną, powszechną postacią.

Na jaką okazję?

Nadziewane pieczarki niech zagoszczą na Twoim świątecznym stole w roli intrygującej, niecodziennej przystawki. Podpowiadamy: przygotuj od razu większą porcję!

Czy wiesz, że?

Pieczarki to grzyby, które rosną bardzo szybko. Czasem potrafią wyrosnąć nawet w przeciągu jednego dnia. Szczególnie po obfitych deszczach. Stąd mogło wziąć się popularne powiedzenie „wyrastać jak grzyby po deszczu”.

Dla urozmaicenia:

Farsz, którego użyjesz do swoich pieczarek, możesz dowolnie modyfikować. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Użyj zamiennika, np. kaszy jęczmiennej. Wolisz szczypiorek niż pietruszkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik!