Piernikowe kościotrupy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pierniczki:

250 gramów

85 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

85 gramów

85 mililitrów

dekoracja:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej suche składniki do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania miękkiego ciasta.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na grubość około 7 mm. Za pomocą foremek wytnij z ciasta piernikowe ludziki. Ostrożnie przenieś ludziki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Krok 3

Piecz przez ok. 10 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 210°C (z termoobiegiem: 190°C, gazowy: 7). Po 6 minutach sprawdź, czy pierniczki się nie przypalają. Ciasteczka będą gotowe, kiedy zmienią kolor na brązowozłoty.

Krok 4

Kiedy pierniki wystygną, białym lukrem narysuj na nich szkielety.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej