Piernikowe kościotrupy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pierniczki:

250 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

85 gramów

85 mililitrów

dekoracja:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej suche składniki do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania miękkiego ciasta.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na grubość około 7 mm. Za pomocą foremek wytnij z ciasta piernikowe ludziki. Ostrożnie przenieś ludziki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Krok 3

Piecz przez ok. 10 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 210°C (z termoobiegiem: 190°C, gazowy: 7). Po 6 minutach sprawdź, czy pierniczki się nie przypalają. Ciasteczka będą gotowe, kiedy zmienią kolor na brązowozłoty.

Krok 4

Kiedy pierniki wystygną, białym lukrem narysuj na nich szkielety.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe kościotrupy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej