Składniki
150 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane oraz rodzynki wymieszaj i zalej mlekiem, aby napęczniały.
Krok 2
Banana zmiksuj, dodaj namoczone płatki, jajko, cynamon i energicznie wymieszaj.
Krok 3
Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.
Krok 4
Po usmażeniu placuszków, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj ze świeżymi owocami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki owsiane
Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Dania z wykorzystaniem płatków owsianych są ostatnio bardzo modne. Nic dziwnego, bo to szybki sposób na bardzo treściwy a zarazem smaczny posiłek, który daje energetycznego kopa. Placki owsiane możesz zaserwować na tysiąc sposobów.My lubimy je z sosem truskawkowym, który możesz kupić gotowy, lub przygotować że świeżych lub mrożonych owoców albo wykorzystać te z dżemu. Do truskawek pasują aromatyczne przyprawy – wanilia, kardamon lub cynamon. Danie nie obejdzie się bez duszonych z odrobiną cukru jabłek lub brzoskwiń. Placuszki z owsianki zwieńcz cukrem pudrem, łyżką słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego. Do tego filiżanka kawy zbożowej z mlekiem lub cappuccino! Palce lizać!