Polędwiczki wieprzowe w kakao przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w kakao

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mają egzotyczny smak, do którego trzeba się chwilę przyzwyczajać. Ale bez obaw – mięso nie robi się słodkie, bo kakao naturalne absolutnie słodkie nie jest. Meksykanie, którzy wymyślili kakaowo-paprykowy sos mole do kurczaka i indyka, wiedzą o tym najlepiej. Wymieszaj składniki marynaty i posmaruj polędwiczki wieprzowe. Pozostaw na co najmniej godzinę. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż będzie rumiane z zewnątrz, ale w środku nadal soczyste. Upieczone obtocz w kakao i pokrój w plastry. Papryki i bakłażany posmaruj oliwą i upiecz na grillu. Wymieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, przypraw pieprzem i wymieszaj. Mięso podawaj z grillowanymi warzywami i sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w kakao - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej