Potrawka z batatów w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokój w dużą kostkę. Pory pokrój w plastry. Chilli posiekaj (jeśli lubisz potrawy mniej ostre pozbądź się wcześniej pestek).

Krok 2

Podsmaż pory i po chwili dodaj ziemniaki oraz chilli.

Krok 3

Wlej 400 wody, pomidory i dodaj kostkę Knorr. Gotuj całość ok 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół. Wraz z cynamonem Knorr dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kwaśną śmietaną i pieczywem.

2

Opinie o przepisie

  • :)

    :) , 09.08.2022

    Przepis na stałe trafił do naszego jadłospisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Potrawkę można posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z kuskusem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Gęste, aromatyczne, pełne wyśmienitych składników – jak tu nie lubić potrawek? Oto idealna metoda na przyrządzenie smacznego posiłku z niepozornych produktów. Dziś jednak stawiamy na urozmaicenie codziennej listy zakupów. Zamiast ziemniaków proponujemy bataty, a zamiast czerwonych pomidorów, ich pomarańczowych kuzynów. Zapowiada się pyszna rewolucja!

Dla kogo?

Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów jest idealna dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale nie są fanami skomplikowanych manewrów kulinarnych. Produkty wystarczy pokroić i umieścić w jednym garnku. Nie może być prościej!

Na jaką okazję?

To przysmak, który sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pomysł na gorącą kolację. O przepisie na potrawkę z batatów i pomidorów warto pamiętać zwłaszcza w ponure jesienne i zimowe wieczory.

Czy wiesz, że?

Z nazywaniem słodkich ziemniaków batatami większość kucharzy jest oswojona. Bulwa funkcjonuje także pod nazwą wilec ziemniaczany. Warzywo pochodzi z Indonezji.

Dla urozmaicenia:

W potrawce słodkawy smak batatów jest przełamywany papryczką chili. Podczas przyprawiania słodkich ziemniaków warto mieć pod ręką tymianek, czosnek, zioła prowansalskie i rozmaryn.