Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokój w dużą kostkę. Pory pokrój w plastry. Chilli posiekaj (jeśli lubisz potrawy mniej ostre pozbądź się wcześniej pestek).
Krok 2
Podsmaż pory i po chwili dodaj ziemniaki oraz chilli.
Krok 3
Wlej 400 wody, pomidory i dodaj kostkę Knorr. Gotuj całość ok 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół. Wraz z cynamonem Knorr dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i podawaj.

Dobra rada:
Podawaj z kwaśną śmietaną i pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Gęste, aromatyczne, pełne wyśmienitych składników – jak tu nie lubić potrawek? Oto idealna metoda na przyrządzenie smacznego posiłku z niepozornych produktów. Dziś jednak stawiamy na urozmaicenie codziennej listy zakupów. Zamiast ziemniaków proponujemy bataty, a zamiast czerwonych pomidorów, ich pomarańczowych kuzynów. Zapowiada się pyszna rewolucja!
Dla kogo?
Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów jest idealna dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale nie są fanami skomplikowanych manewrów kulinarnych. Produkty wystarczy pokroić i umieścić w jednym garnku. Nie może być prościej!
Na jaką okazję?
To przysmak, który sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pomysł na gorącą kolację. O przepisie na potrawkę z batatów i pomidorów warto pamiętać zwłaszcza w ponure jesienne i zimowe wieczory.
Czy wiesz, że?
Z nazywaniem słodkich ziemniaków batatami większość kucharzy jest oswojona. Bulwa funkcjonuje także pod nazwą wilec ziemniaczany. Warzywo pochodzi z Indonezji.
Dla urozmaicenia:
W potrawce słodkawy smak batatów jest przełamywany papryczką chili. Podczas przyprawiania słodkich ziemniaków warto mieć pod ręką tymianek, czosnek, zioła prowansalskie i rozmaryn.