Składniki
1.75 szklanki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
200 mililitrów
70 mililitrów
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę , proszek i sodę mieszamy ze sobą w misce.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre z cukrami.
Krok 3
Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
Krok 4
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
Krok 5
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej