
Składniki
1.75 szklanki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
200 mililitrów
70 mililitrów
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę , proszek i sodę mieszamy ze sobą w misce.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre z cukrami.
Krok 3
Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
Krok 4
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
Krok 5
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej