Domowe lody Straciatella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe lody Straciatella

Autor: 7c58d5610b1c05a26c699c35c27744 d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

200 gramów

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj 100 g ciemnej czekolady posiekaj za pomocą noża na drobne kawałki.

Krok 2

Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.

Krok 3

Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 30 ml likieru kawowego. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.

Krok 4

Dodaj do masy posiekaną wcześniej czekoladę. Zawartość miski wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki do równego rozprowadzenia czekolady w płynie.

Krok 5

Przelej lody do lekko zmrożonego, szklanego naczynia o pojemności 1.5 litra. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.

Krok 6

Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Krok 7

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej