Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżeczki

3 łyżki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 3

Krok 4

W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Fantastycznym dodatkiem do tej sałatki będą ziołowe grzanki z bagietki opieczone na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukiniąSałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią to smaczny dodatek do mięs z grilla. Szparagi są warzywami o delikatnym smaku, występującymi w odmianie białej i zielonej. Wybierz młode i jędrne – z zielonych usuń „zdrewniałe” końcówki (wystarczy je odłamać), a białe dokładnie obierz. Sparz je przez chwilę w wodzie z cytryną, aby zachowały swój kolor. Pokrój je na kawałki i – razem z cukinią – zamarynuj, dzięki czemu zyskają  wyrazisty smak. Ułóż je na tacce do grillowania i opiekaj, od czasu do czasu obracając. Kiedy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki pod skosem i połącz z chrupiącą, lekko pikantną rukolą oraz natką kolendry. Przygotuj do nich sos na bazie oliwy i musztardy, a jej ostry smak przełam dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Polej warzywa sosem, a na koniec dołóż małe kulki mozzarelli i ćwiartki truskawek. Te owoce świetnie pasują do szparagów, nie pomijaj więc ich dodatku. Sałatkę z grillowanych szparagów serwuj razem z ziołowymi grzankami – taka kompozycja doskonale uzupełni mięsne dania.