Sernik malinowo-jeżynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik malinowo-jeżynowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

320 gramów

0.5 litra

0.5 litra

0.5 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

2 łyżeczki

5 łyżek

130 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.

Krok 2

Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.

Krok 3

Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.

Krok 4

Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Krok 5

Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.

Krok 6

Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.

Krok 7

Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.

Krok 8

Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.

Krok 9

Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej