Sernik malinowo-jeżynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik malinowo-jeżynowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

320 gramów

0.5 litra

0.5 litra

0.5 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

2 łyżeczki

5 łyżek

130 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.

Krok 2

Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.

Krok 3

Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.

Krok 4

Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Krok 5

Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.

Krok 6

Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.

Krok 7

Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.

Krok 8

Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.

Krok 9

Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej