Sernik malinowo-jeżynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik malinowo-jeżynowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

320 gramów

0.5 litra

0.5 litra

0.5 szklanki

2 opakowania

1 szklanka

2 łyżeczki

5 łyżek

130 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.

Krok 2

Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.

Krok 3

Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.

Krok 4

Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Krok 5

Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.

Krok 6

Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.

Krok 7

Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.

Krok 8

Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.

Krok 9

Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik malinowo-jeżynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej