Składniki
200 gramów
120 gramów
320 gramów
0.5 litra
0.5 litra
0.5 szklanki
2 opakowania
1 szklanka
2 łyżeczki
5 łyżek
130 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść.
Krok 2
Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto.
Krok 3
Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.
Krok 4
Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 5
Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać.
Krok 6
Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić.
Krok 7
Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.
Krok 8
Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia.
Krok 9
Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej