Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

50 gramów

200 mililitrów

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuję al dente. Zostawiam trochę wody od gotowania makaronu. Przyda się jak sos będzie za gęsty. Polędwicę oczyszczam z błony, kroję na 2 cm plastry. Dłonią rozbijam każdy kawałek. Jest to delikatne mięso, dlatego nie używam tłuczka. Posypuję solą, pieprzem.

Krok 2

Cebulę drobno kroję i przesmażam na rozgrzanej patelni na oleju. Przekładam na talerz. Pieczarki myję i kroję na plastry. Przesmażam też na patelni na oleju. Przekładam do cebuli. Na patelni smażę też na oleju polędwicę po minucie z każdej strony.

Krok 3

Fix Knorr Macn Cheese przesypuję do miseczki, dodaję mleko i mieszam. Wlewam na patelnię do polędwicy, dodaję masło i gotuję kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodaję pieczarki i mieszam. Na końcu wsypuję ugotowany makaron. Podaję z natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica w sosie serowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej