Składniki
25 dekagramów
0.25 łyżeczki
2 łyżeczki
4 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
6 dekagramów
3 kilogramy
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Górne części łodyg rabarbaru obierz, przetrzyj ściereczką nasączoną octem i pokrój na 4-centymetrowe kawałki.
Krok 2
Cukier rozpuść w occie, dodaj kawałki rabarbaru i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy powstanie jednolita masa.
Krok 3
Dodaj chili, imbir, gorczycę, wrzuć czosnek, gałkę muszkatołową oraz migdały i całość duś przez 20 minut. W razie potrzeby podczas duszenia dolej trochę octu.
Krok 4
Sos przełóż do umytych i wygotowanych, gorących słoików, po czym szczelnie zakręć. Odstaw do spiżarni na cztery tygodnie. Sos podawaj jako dodatek do zimnych mięs.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej