Sos z rabarbaru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z rabarbaru

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 dekagramów

3 kilogramy

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Górne części łodyg rabarbaru obierz, przetrzyj ściereczką nasączoną octem i pokrój na 4-centymetrowe kawałki.

Krok 2

Cukier rozpuść w occie, dodaj kawałki rabarbaru i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy powstanie jednolita masa.

Krok 3

Dodaj chili, imbir, gorczycę, wrzuć czosnek, gałkę muszkatołową oraz migdały i całość duś przez 20 minut. W razie potrzeby podczas duszenia dolej trochę octu.

Krok 4

Sos przełóż do umytych i wygotowanych, gorących słoików, po czym szczelnie zakręć. Odstaw do spiżarni na cztery tygodnie. Sos podawaj jako dodatek do zimnych mięs.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z rabarbaru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej