
Składniki
8 sztuk
50 gramów
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kromki pieczywa tostowego ułóż na blaszce i zapiecz w piekarniku (190°C) z dwóch stron, używając funkcji grill lub przygotuj w tosterze. Zapieczone tosty posmaruj majonezem, a następnie ułóż na nich po plasterku szynki i sera tak, by nie wystawały poza brzegi kromek. Tosty ponownie włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w wysokiej temperaturze, dopóki ser się nie rozpuści.

Krok 2
Gotowe tosty złóż razem i przekrój na pół po przekątnej. Podawaj natychmiast, póki pieczywo i szynka są gorące, a ser ma lejącą konsystencję. Gotowe!


Dobra rada:
Tosty z serem i szynką podawaj z wybranym sosem lub dipem np. majonezowo czosnkowym. Gorące kanapki doskonale smakują również z dodatkiem pikantnego keczupu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tosty z serem i szynką
Kanapka z serem i szynką nie brzmi jak najbardziej finezyjne danie, prawda? Sprawa wygląda zupełnie inaczej, gdy poda się ją na ciepło! Zapiekane pieczywo z apetycznie ciągnącym się serem i ulubionym rodzajem szynki to dziecinnie prosty specjał, któremu wręcz nie można się oprzeć.
Dla kogo?
Tosty z serem i szynką nie muszą kojarzyć się z typowo studenckim daniem, przygotowywanym na szybko w akademickim pokoju. Kilka prostych trików sprawi, że zamienią się w pyszną potrawę, którą kochają zarówno dorośli jak i najmłodsi domownicy.
Na jaką okazję?
Doskonały pomysł na lunch, kiedy w ciągu dnia nie możesz sobie pozwolić na długie siedzenie w kuchni. Tosty z szynką i serem zapieczone w dobrze rozgrzanym piekarniku przygotuj, gdy tylko masz ochotę na ciepłą kolację. Popołudniowe spotkanie ze znajomymi przeciągnęło się do wieczora? Proponowane przez nas tosty przyrządzisz błyskawicznie i to bez przerywania doskonałej wspólnej zabawy.
Czy wiesz, że?
We Francji pieczywo z szynką i serem podawane na gorąco nosi nazwę croque. Tosty w tej wersji przygotowywane są jednak najczęściej na patelni, a nie w piekarniku, a ich wierzch dodatkowo dekoruje się roztopionym ementalerem lub gruyerem.
Dla urozmaicenia:
Tosty z szynką i serem mogą wyglądać naprawdę szykownie. Wystarczy dodać do nich świeżą rukolę lub roszponkę. Ale to nie wszystko! Zaszalejcie z dodatkami! Co powiecie na kawałki cebuli, cienkie plasterki pieczarek, słone oliwki albo pikantne kapary? Będzie kolorowo i pysznie!