Wieniec drożdżowy z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieniec drożdżowy z makiem

Autor: Łukasz Majchrowski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

75 gramów

20 gramów

4 sztuki

130 gramów

300 mililitrów

300 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

3 mililitry

3 mililitry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, pół szklanki cukru pudru oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy 30 g rozpuszczonego masła i wbijamy 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.

Krok 2

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.

Krok 3

Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy pozostałe 2 jajka i wlewamy zaczyn oraz 100 g rozpuszczonego i schłodzonego do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.

Krok 4

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.

Krok 5

Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta.

Krok 6

Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 28-30 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Krok 7

Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku.

Łukasz Majchrowski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej