
Składniki
600 gramów
75 gramów
20 gramów
4 sztuki
130 gramów
300 mililitrów
300 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
3 mililitry
3 mililitry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, pół szklanki cukru pudru oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy 30 g rozpuszczonego masła i wbijamy 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Krok 2
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.
Krok 3
Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy pozostałe 2 jajka i wlewamy zaczyn oraz 100 g rozpuszczonego i schłodzonego do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.
Krok 4
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.
Krok 5
Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta.
Krok 6
Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 28-30 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Krok 7
Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























