Wieniec drożdżowy z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wieniec drożdżowy z makiem

Autor: Łukasz Majchrowski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 mililitry

3 mililitry

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

50 gramów

600 gramów

100 gramów

300 gramów

300 mililitrów

130 gramów

4 sztuki

20 gramów

75 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, pół szklanki cukru pudru oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy 30 g rozpuszczonego masła i wbijamy 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.

Krok 2

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.

Krok 3

Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy pozostałe 2 jajka i wlewamy zaczyn oraz 100 g rozpuszczonego i schłodzonego do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.

Krok 4

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.

Krok 5

Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta.

Krok 6

Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 28-30 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Krok 7

Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku.

Łukasz Majchrowski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Serek wiejski z warzywami
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej