Wieniec drożdżowy z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieniec drożdżowy z makiem

Autor: Łukasz Majchrowski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 mililitry

3 mililitry

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

50 gramów

600 gramów

100 gramów

300 gramów

300 mililitrów

130 gramów

4 sztuki

20 gramów

75 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, pół szklanki cukru pudru oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy 30 g rozpuszczonego masła i wbijamy 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.

Krok 2

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.

Krok 3

Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy pozostałe 2 jajka i wlewamy zaczyn oraz 100 g rozpuszczonego i schłodzonego do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.

Krok 4

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.

Krok 5

Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta.

Krok 6

Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 28-30 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Krok 7

Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku.

Łukasz Majchrowski

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieniec drożdżowy z makiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej