Zupa fasolowa z młodej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa fasolowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

2 litry

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz na noc w wodzie. Osącz odcedź i zalej bulionem Knorr.

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuj do czasu gdy fasola będzie prawie miękka.

Krok 3

Boczek pokrój w drobniutką kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze startą na grubych oczkach marchewką.

Krok 4

Podduś przez chwilę i wymieszaj z zupą. Dopraw do smaku, jak lubisz możesz zabielić śmietaną.

Krok 5

Rozlej zupę fasolową na talerze i podawaj razem z wiejski chlebem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Fasola, tak lubiana i popularna w naszym kraju, występuje naturalnie tylko w Ameryce Południowej i Północnej – roślina ta bardzo lubi upały i wilgoć. Hodowlanych odmian fasoli jest aż 400, więc masz duże pole do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego rodzaju. Można ją jeść przez cały rok, chociaż najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. To kolejny powód, by częściej stawiać dania z fasoli na kuchennym stole – gdy w chłodnych miesiącach trudno o świeże warzywa, warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe. Jeśli nie uda ci się kupić ich w wersji surowej, możesz wybrać się do sklepu po fasolę w puszce. Z niej także przyrządzisz pyszną zupę, a domownicy nawet nie poczują różnicy w smaku – puszkowana fasola smakuje równie dobrze jak surowa. W zupie fasolowej najczęściej podaje się wędzony boczek, ale jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa, możesz zastąpić go np. wędzonym kurczakiem. Danie podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół. Możesz dodać także grzanki lub groszek ptysiowy.