Zupa fasolowa z młodej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

2 litry

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz na noc w wodzie. Osącz odcedź i zalej bulionem Knorr.

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuj do czasu gdy fasola będzie prawie miękka.

Krok 3

Boczek pokrój w drobniutką kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze startą na grubych oczkach marchewką.

Krok 4

Podduś przez chwilę i wymieszaj z zupą. Dopraw do smaku, jak lubisz możesz zabielić śmietaną.

Krok 5

Rozlej zupę fasolową na talerze i podawaj razem z wiejski chlebem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Fasola, tak lubiana i popularna w naszym kraju, występuje naturalnie tylko w Ameryce Południowej i Północnej – roślina ta bardzo lubi upały i wilgoć. Hodowlanych odmian fasoli jest aż 400, więc masz duże pole do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego rodzaju. Można ją jeść przez cały rok, chociaż najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. To kolejny powód, by częściej stawiać dania z fasoli na kuchennym stole – gdy w chłodnych miesiącach trudno o świeże warzywa, warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe. Jeśli nie uda ci się kupić ich w wersji surowej, możesz wybrać się do sklepu po fasolę w puszce. Z niej także przyrządzisz pyszną zupę, a domownicy nawet nie poczują różnicy w smaku – puszkowana fasola smakuje równie dobrze jak surowa. W zupie fasolowej najczęściej podaje się wędzony boczek, ale jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa, możesz zastąpić go np. wędzonym kurczakiem. Danie podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół. Możesz dodać także grzanki lub groszek ptysiowy.