Zupa fasolowa z młodej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

2 litry

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz na noc w wodzie. Osącz odcedź i zalej bulionem Knorr.

Krok 2

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuj do czasu gdy fasola będzie prawie miękka.

Krok 3

Boczek pokrój w drobniutką kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze startą na grubych oczkach marchewką.

Krok 4

Podduś przez chwilę i wymieszaj z zupą. Dopraw do smaku, jak lubisz możesz zabielić śmietaną.

Krok 5

Rozlej zupę fasolową na talerze i podawaj razem z wiejski chlebem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Fasola, tak lubiana i popularna w naszym kraju, występuje naturalnie tylko w Ameryce Południowej i Północnej – roślina ta bardzo lubi upały i wilgoć. Hodowlanych odmian fasoli jest aż 400, więc masz duże pole do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego rodzaju. Można ją jeść przez cały rok, chociaż najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. To kolejny powód, by częściej stawiać dania z fasoli na kuchennym stole – gdy w chłodnych miesiącach trudno o świeże warzywa, warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe. Jeśli nie uda ci się kupić ich w wersji surowej, możesz wybrać się do sklepu po fasolę w puszce. Z niej także przyrządzisz pyszną zupę, a domownicy nawet nie poczują różnicy w smaku – puszkowana fasola smakuje równie dobrze jak surowa. W zupie fasolowej najczęściej podaje się wędzony boczek, ale jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa, możesz zastąpić go np. wędzonym kurczakiem. Danie podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół. Możesz dodać także grzanki lub groszek ptysiowy.