
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
100 gramów
2 litry
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namocz na noc w wodzie. Osącz odcedź i zalej bulionem Knorr.
Krok 2
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, gotuj do czasu gdy fasola będzie prawie miękka.
Krok 3
Boczek pokrój w drobniutką kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze startą na grubych oczkach marchewką.
Krok 4
Podduś przez chwilę i wymieszaj z zupą. Dopraw do smaku, jak lubisz możesz zabielić śmietaną.
Krok 5
Rozlej zupę fasolową na talerze i podawaj razem z wiejski chlebem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Fasola, tak lubiana i popularna w naszym kraju, występuje naturalnie tylko w Ameryce Południowej i Północnej – roślina ta bardzo lubi upały i wilgoć. Hodowlanych odmian fasoli jest aż 400, więc masz duże pole do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego rodzaju. Można ją jeść przez cały rok, chociaż najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. To kolejny powód, by częściej stawiać dania z fasoli na kuchennym stole – gdy w chłodnych miesiącach trudno o świeże warzywa, warto sięgnąć właśnie po rośliny strączkowe. Jeśli nie uda ci się kupić ich w wersji surowej, możesz wybrać się do sklepu po fasolę w puszce. Z niej także przyrządzisz pyszną zupę, a domownicy nawet nie poczują różnicy w smaku – puszkowana fasola smakuje równie dobrze jak surowa. W zupie fasolowej najczęściej podaje się wędzony boczek, ale jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa, możesz zastąpić go np. wędzonym kurczakiem. Danie podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół. Możesz dodać także grzanki lub groszek ptysiowy.


































