Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 szklanki
2 kilogramy
1 kilogram
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez 4 minuty.
Krok 2
3 liście szpinaku odłóż, a pozostałe wrzuć do cebuli.
Krok 3
Trawę posiekaj i dodaj do szpinaku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4
Gdy szpinak zwiędnie dolej bulion, dodaj ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj około 10 minut.
Krok 5
Zupę zmiksuj. Dodaj wino ryżowe, dopraw solą i pieprzem, podgrzej.
Krok 6
Pozostawione liście szpinaku posiekaj i posyp nimi zupę. Skrop olejem sezamowym.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej