Przepisy na podstawowe rodzaje ciast:
Łatwe przepisy na szybkie ciasto:
Czekoladowa tarta z lodami
- Kostka do pieczenia Kasia: 100 g
- mąka: 170 g
- cukier: 80 g
- jajko: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- śmietana kremówka: 200 ml
- gorzka czekolada: 200 g
- Kostka do pieczenia Kasia: 25 g
- ulubiony likier: 1 łyżka
- wiórki czekoladoweunit
- Carte d'Or Tiramisuunit
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem. Ciasto wyłóż na stół, uformuj z niego kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 23 cm i piecz w 180 °C około 15 minut. Śmietankę zagotuj w rondelku. Dodaj czekoladę oraz margarynę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Masę lekko przestudź, wymieszaj z likierem i wylej na ciasto, które następnie odstaw na godzinę do lodówki. Gotową tartę pokrój na kawałki, posyp wiórkami czekolady i podawaj z lodami Carte d'Or o smaku tiramisu.
Ciasto czekoladowe z lodami
- Kostka do pieczenia Kasia: 50 g
- jajka: 3 szt.
- mąka: 60 g
- zmielone migdały: 60 g
- mąka ziemniaczana: 15 g
- cukier: 60 g
- gorzka czekolada: 100 g
- Kostka do pieczenia Kasia: 25 g
- śmietana 30%: 100 ml
- Carte d'Or Chocolate Cherryunit
Margarynę rozpuść w rondelku. Obie mąki wymieszaj razem z migdałami. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z migdałami i przestudzoną margarynę. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą pianą. Ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 °C, a następnie jeszcze 10 minut w 180 °C. Ciasto wystudź. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść margarynę, dodaj śmietankę i połamaną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i gęsta. Jeszcze ciepłą polewą polej ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek. Gotowe ciasto pokrój na ćwiartki i podawaj z lodami Carte d'Or Chocolate Cherry.
Babeczki kremowe gniazdka
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier: 80 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 100 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- biała czekolada: 40 g
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier drobnoziarnisty: 100 g
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- Kasia Babeczki klasyczne: 1 opak.
Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mikserem ubij Kasię z cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Udekoruj babeczki czekoladą i czekoladowymi jajeczkami. Krem możesz nakładać strzykawką, łyżką lub rękawem cukierniczym.
Babeczki czekoladowe gniazdka
- Kostka do pieczenia Kasia: 40 g
- cukier: 80 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 100 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- miód: 50 g
- cukier: 50 g
- kakao: 2 łyżki
- płatki kukurydziane: 18 łyżek
- Kasia Babeczki czekoladowe: 1 opak.
Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W rondelku rozpuść Kasię, następnie dodaj miód i cukier. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kakao i wymieszaj. Na końcu dodaj płatki i wymieszaj raz jeszcze łyżką. Udekoruj babeczki płatkami i czekoladowymi jajeczkami.
Babeczki kokosowe baranki
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier: 80 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 110 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe: 120 g
- ciemna gorzka czekolada: 40 g
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier: 100 g
- migdały w czekoladzieunit
- pianki jojounit
- biała czekolada: 1 łyżka
- Kasia Babeczki czekoladowe: 1 opak.
Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Mikserem ubij Kasię z cukrem. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Miksuj, aż składniki się połączą. Udekoruj babeczki kremem, a na nie połóż małe pianki. Umieść czekoladowe migdały jako główki baranków, a z czekolady zrób im oczka.
Słodkie zajączki
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier: 80 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 110 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe: 120 g
- biała czekolada: 40 g
- Kostka do pieczenia Kasia: 150 g
- cukier: 100 g
- wiórki kokosowe: 50 g
- pianki jojo: 20 szt.
- rodzynki: 12 szt.
- Kasia Babeczki klasyczne: 1 opak.
Ubij Kasię z cukrem, aż do puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy. Powoli wsypuj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mikserem ubij Kasię z cukrem drobnoziarnistym. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę. Ubijaj do połączenia składników. Udekoruj wielkanocne babeczki kremem. Zostaw łyżkę kremu do łączenia dekoracji. Posyp babeczki wiórkami kokosowymi. Potnij sześć pianek na cztery plasterki tak, by stworzyć z nich uszka dla zajączka. Następnie potnij 12 pianek na dwie części, by powstały policzki. Pozostałe dwie pianki rozwałkuj i potnij na 12 części, by uformować noski. Wszystkie części sklejaj ze sobą kremem. Umieść wszystkie elementy na babeczkach. Zespalaj wszystko kremem. Z rodzynek zrób zajączkom oczka.
Porady:
- Jak długo i w jakiej temperaturze pieczemy poszczególne rodzaje ciast?
Biszkopt pieczemy w temperaturze 160-180 stopni C, czas pieczenia: 15-30 minut.
Kruche ciasto pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C, czas pieczenia: 20-30 minut
Piernik pieczemy w temperaturze 150-160 stopni C, czas pieczenia: 45-60 minut
Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 160-180 stopni C, czas pieczenia: 15-50 minut
Ciasto francuskie pieczemy w temperaturze 250 stopni C, czas pieczenia: 15-30 minut- Moje ciasto przykleja się do formy. Jak temu zapobiec?
- Po wyjęciu z piekarnika umieść foremkę na mokrej, czystej ściereczce lub włóż formę do naczynia z zimną wodą. Następnym razem możesz także użyć specjalnych, silikonowych foremek.
- Co zrobić, gdy ciasto opada?
- Nie przejmuj się! Prawdopodobnie ciasto było zbyt wilgotne, ponieważ za krótko przebywało w piekarniku. Sprawdzona metoda to pieczenie ciasta ok. 5 minut dłużej.
- Jak zrobić suflet czekoladowy?
Potrzebujesz: 200 g ciemnej czekolady, 5 jajek, 250 ml śmietany kremówki, 170 g cukru pudru, 2 łyżki kakao i 50 g masła. Żółtka jajek ubij z łyżką cukru pudru, aż powstanie pulchna masa.
Ubij śmietanę i schowaj do lodówki. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij białka na gęstą pianę, pod koniec dodaj resztkę cukru pudru. Ubite żółtka połącz z roztopioną czekoladą. Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj. Nasmarowane masłem foremki napełnij masą w ¾. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Nie otwieraj piekarnika, bo suflet nie wyrośnie! Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.- Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe?
- Potrzebujesz: 170 g mąki, 250 g cukru, 4 duże jaja, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Ubij jajka ze szczyptą soli mikserem, aż powstanie puszysta masa. Cały czas ubijając, dodaj cukier. Do ubitej masy wsyp przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż do tortownicy. Piecz około 30 minut w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C.
- Co zrobić by ciasto nie przypiekło się za bardzo?
- Kontroluj temperaturę pieczenia. Możesz także przykryć ciasto od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe?
- Potrzebujesz: 50 g drożdży, 500 g mąki, 150 g cukru, 100 g rozpuszczonej Kasi, 250 ml letniego mleka i szczyptę soli. Wsyp do miseczki pokruszone drożdże, dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki oraz 50 ml mleka. Przygotowane składniki wymieszaj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsyp resztę składników i przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy. Całość wymieszaj z rozpuszczoną Kasią. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zacznij ugniatać masę. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie „odchodzić” od rąk. Przygotowane ciasto owiń czystą serwetą i odłóż w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość zagnieć ją jeszcze raz, przełóż do foremki i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, wstaw formę do piekarnika, piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W serniku wyraźnie czuć smak proszku do pieczenia. Czy jest sposób, by go zneutralizować?
- Smak proszku do pieczenia będzie niewyczuwalny, jeśli przed dodaniem do ciasta, wymieszasz go z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
- Skąd mam wiedzieć czy przygotowany przeze mnie lukier jest wystarczająco gęsty?
- Podnieś łyżkę z lukrem i wlej go z powrotem do naczynia. Powinien powoli spływać do miseczki, tworząc jednolitą strużkę polewy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki – dodaj więcej cukru.
- Dlaczego zamiast ciasta wychodzi zakalec?
- Pamiętaj, by podczas pieczenia, nie otwierać piekarnika zbyt szeroko i często. Zimne powietrze, które dostaje się do środka, powoduje załamanie struktury wypieku. Zawsze przestrzegaj, podanego w przepisie, czasu pieczenia.
- Co zrobić z przypalonym ciastem?
- Niczym się nie przejmuj! Delikatnie zetnij wierzch ciasta i wyrównaj przypalone krawędzie. Przygotuj lukier lub polewę czekoladową i polej nią ciasto. Możesz także udekorować górę ciasta, np. migdałami.
- Czy można uratować biszkopt, który zaraz po upieczeniu pękł?
- Tak, ale musisz działać szybko! Ubij białko kurze i posmaruj nim oba kawałki pękniętego ciasta. Potem przyciśnij do siebie obie części i przytrzymaj przez chwilę. Ciasto powinno się połączyć.
- Co zrobić gdy ciasto biszkoptowe przykleiło się do papieru, na którym było pieczone?
- Jeśli nie możesz odkleić ciasta, owiń je wilgotną, czystą ściereczką i pozostaw na kilka minut. Papier powinien odejść bez trudu.
- Czy jest jakiś sposób, by sernik był lekki?
- Zmiel twaróg trzykrotnie – tak, żeby nie miał żadnych grudek. Do masy serowej dodaj kilkanaście kropel mocnego alkoholu lub odrobinę bitej śmietany. To powinno załatwić sprawę.
- W jakim naczyniu najlepiej upiec tartę lub quiche?
- Do tego typu wypieków najlepiej nadają się metalowe formy i foremki. Staraj się nie używać porcelitowych żaroodpornych naczyń. Poszukaj w sklepie – wiele firm wprowadziło na rynek specjalne formy, które są przystosowane tylko do pieczenia tart.
- Co zrobić by sernik nie pękł zaraz po wyjęciu z piekarnika?
- Sekret tkwi w odpowiednim ostudzeniu ciasta. Zaraz po upieczeniu pozostaw wypiek do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
- Co zrobić by moje ciasto było puszyste i lekkie?
- Jeśli nie chcemy, żeby ciasto było suche, powinniśmy dodawać do niego samych żółtek (zamiast całych jajek). Będzie jeszcze bardziej puszyste, gdy wymieszamy je z kefirem. Pamiętaj, że energiczne mieszanie zniszczy cenne pęcherzyki powietrza, które nadają ciastu puszystości. Staraj się przesiewać przez sito suche składniki, dzięki temu dostanie się do nich dużo powietrza.
- Nie mogę ubić białka. Co robię źle?
- Prawdopodobnie białka są zbyt zimne. Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Pamiętaj, że naczynie w którym ubijasz białka musi być suche i czyste. Do białek dodaj szczyptę soli - ubita piana będzie sztywniejsza.
- Co zrobić by ciasto drożdżowe było bardziej wilgotne i dłużej zachowało świeżość?
- Zamiast mleka możesz użyć kefiru naturalnego – ciasto drożdżowe dłużej zachowa swoją świeżość. Innym sposobem jest użycie żółtek (zamiast całych jajek) i dodanie większej ilości tłuszczu niż podano w przepisie. To powinno pomóc!
- Jak sprawdzić czy ciasto jest już gotowe?
- Pamiętaj, że odpowiednio upieczone ciasto powinno uginać się pod dotknięciem. Wsuń metalowy lub drewniany szpikulec w środek ciasta, jeśli po wyciągnięciu będzie on suchy, możesz wyciągnąć ciasto z piekarnika.
Pieczenie
- Co zrobić, by udekorowane świeżymi owocami ciasto nie namiękło sokiem?
- Jeśli chcesz udekorować górę ciasta świeżymi owocami, najpierw posyp wypiek zmielonymi migdałami lub bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i zachowa swój kolor.
- Czy jest jakiś sposób, by polewa czekoladowa nie wsiąkła w ciasto?
- Posmaruj wierzch wypieku cienką warstwą ciepłej marmolady lub miodu. Pamiętaj, że ciasta powinniśmy dekorować dopiero wtedy, gdy wystygną! Dotyczy to przede wszystkim polew, zdobień wykonanych z kremów i bitej śmietany.
- Z czego wykonać najprostsze dekoracje do ciast
- Efektowną dekorację możesz uzyskać używając wiórków kokosowych lub czekoladowych. Wierzch ciasta możesz udekorować także migdałami lub innymi orzechami. Orzechy i suszone owoce świetnie nadają się do tworzenia geometrycznych wzorów.
- Jak zrobić lukier?
- Przygotuj: 200 g cukru pudru, 3 łyżki zimnej wody i łyżkę soku z cytryny. Składniki wsyp do miseczki i mieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Jeśli dodasz odrobinę soku wiśniowego, lukier będzie różowy. Pamiętaj, żeby lukier na torcie wygładzać nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Jak zrobić polewę czekoladową?
- Potrzebujesz: 125 g rozpuszczonej Kasi, 110 g cukru pudru, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczkę żelatyny i 4 łyżki wrzątku. W rondelku rozpuść Kasię, dodaj cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia, dodaj kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż polewa przestygnie. Gotowe!
- Co zrobić by polewa czekoladowa była idealnie gładka i błyszcząca?
- Po nałożeniu polewy wstaw ciasto na kilka minut do piekarnika, jednak nie zamykaj drzwiczek! Potem umieść wypiek w chłodnym miejscu.
- Czy jest jakiś sposób, by polewa czekoladowa łatwo się rozsmarowywała?
- Tak. Aby bez trudu rozprowadzić polewę, nóż, którego będziesz używać, należy wcześniej schłodzić. (Sprawdzonym sposobem jest przytrzymanie noża pod strumieniem zimnej wody).
- Które kwiaty są jadalne i nadają się do dekoracji ciast?
- Do dekoracji torów i ciast świetnie nadają się np. fiołki, bratki, nasturcje, petunie czy kwiaty rumianku. Pamiętaj jednak, żeby nie jeść kwiatów z bukietów kupionych w kwiaciarniach. Jest duża szansa, że zostały one spryskane pestycydami lub innymi, groźnymi dla zdrowia, substancjami chemicznymi.
- Jak zrobić kandyzowane owoce?
- Przygotuj: swoje ulubione owoce, np. jabłka, cukier, wodę i rondelek.Owoce obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub w paski. Rozpuść cukier w niewielkiej misce. Przygotowany syrop cukrowy zagotuj w rondelku. Gdy syrop zacznie się gotować, dodaj pokrojone owoce. Gotuj na małym ogniu, aż staną się szkliste. Wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.
- Jak oryginalnie udekorować ciasto, jeśli mam do dyspozycji tylko cukier puder?
- To proste! Wytnij ze sztywnego papieru fantazyjne szablony. Możesz wyciąć gwiazdki, serduszka lub inne kształty. Przygotowane wzory ułóż na cieście i posyp cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
- Galaretka z kiwi nie tężeje. Co robię źle?
- Surowe owoce papai, kiwi i ananasa zawierają enzymy z grupy peptydaz, które uniemożliwiają ścięcie galaretki. Możesz je zneutralizować przez kilkuminutowe zagotowanie owoców. Można temu również zapobiec, używając owoców z puszki.
- Chcę przygotować bajecznie kolorowy tort. Jakich barwników spożywczych użyć i gdzie je dostać?
- Barwniki spożywcze to jedne z najchętniej kupowanych akcesoriów do dekorowania ciast. Na rynku dostępne są barwniki w proszku, w płynie i barwniki żelowe. Najtańsze, i najmniej intensywne, są barwniki w płynie. Jeśli chcesz uzyskać żywy kolor, użyj tych w proszku. Barwniki do ciast bez problemu można kupić w sklepach internetowych i dużych supermarketach.
- Nie chcę korzystać ze sztucznych barwników spożywczych. Jak mogę uzyskać naturalne?
Konkretne kolory możesz otrzymać także z poszczególnych owoców, warzyw lub przypraw:
- czerwony – sok z buraków, sok malinowy, sok wiśniowy
- niebieski – świeża aronia, sok z jagód (jeśli dodasz go więcej otrzymasz kolor fioletowy)
- żółty – szczypta kurkumy, syrop pomarańczowy, szafran
- zielony – sok ze szpinaku (wystarczy kilka kropel by zabarwić krem).
- Nie mam szprycy, ani rękawa cukierniczego. Czego mogę użyć, by ładnie udekorować ciasto kremem?
- Najprościej użyć foliowego woreczka. Niewielki woreczek napełnij bitą śmietaną lub kremem i delikatnie odetnij jeden rożek. Przez wycięty otwór delikatnie wyciśnij krem.
- Jak zrobić napis z czekolady na torcie?
- Posmaruj oliwą papier do pieczenia. Napełnij szprycę polewą czekoladową i wykonaj na papierze dowolny napis. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy napis zastygnie, delikatnie oderwij go i umieść na torcie. Tym samym sposobem możesz zrobić fantazyjne esy-floresy.
- Jak uratować zważony krem?
- Zarówno mleczna, jak i gorzka czekolada sprawdzi się podczas ozdabiania ciast. Jednak ze względu na wyższą zawartość kakao, bardziej aromatyczna i wyrazista będzie gorzka czekolada. Jeśli chcesz użyć białej, wybierz tę o jak najwyższej zawartości kakao.
- Która czekolada najbardziej nadaje się do dekoracji wypieków?
- Zarówno mleczna, jak i gorzka czekolada sprawdzi się podczas ozdabiania ciast. Jednak ze względu na wyższą zawartość kakao, bardziej aromatyczna i wyrazista będzie gorzka czekolada. Jeśli chcesz użyć białej, wybierz tę o jak najwyższej zawartości kakao.
- Jak zrobić polewę toffi?
- Potrzebujesz: 1,5 szklanki brązowego cukru, łyżeczkę aromatu waniliowego, 20 dag Kasi i 250 ml śmietany kremówki. Połącz składniki w garnku, a następnie lekko podgrzej. Gdy cukier się rozpuści zwiększ ogień. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jak zrobić krem amaretto?
- Potrzebujesz: 80 ml likieru amaretto, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do niewielkiej miseczki wsyp cukier, wlej likier amaretto, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, dodaj śmietanę. Ubijaj krem tak długo, aż stanie się puszysty i lekki. Przygotowaną masę wsadź na godzinę do lodówki. Gotowe!
- Jak zrobić sztywny krem z bitej śmietany do dekorowania tortów?
- Potrzebujesz: 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki, 60 ml zimnej wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę żelatyny i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i delikatnie ostudź. Wlej do miseczki śmietanę, aromat waniliowy i cukier. Miksuj do momentu, aż masa będzie sztywna. Cały czas miksując, delikatnie wlej schłodzoną żelatynę. Ubij na sztywno. Tak przygotowany krem świetnie nadaje się do fantazyjnych dekoracji tortów.