A
- Adwokat (Ajerkoniak)
- Kremowy napój alkoholowy składający się ze spirytusu (wódki) i żółtek utartych z cukrem. Występuje w wielu wariantach smakowych, zależnych od dodawanych do podstawowej wersji składników, m.in. wanilii, kakao, czekolady.
- Akcesoria do dekoracji
Oprócz ogromnego wyboru wśród przeróżnych kolorowych posypek, mas cukrowych, gotowych ozdobników w postaci kwiatów, zwierząt, w zasadzie z cukru można zrobić wszystko, mamy również do dyspozycji kilka akcesoriów, dzięki którym można wyczarować naprawdę piękne i niepowtarzalne dekoracje lub ciasteczka
a) rękaw cukierniczy – jednorazowe lub przeznaczone do wielokrotnego użytku worki cukiernicze do dekorowania ciast lub nadziewania np. ptysi. Rękawy wykonane z folii (zazwyczaj jednorazowe) są wielowarstwowe, od środka gładkie ułatwiające przepływ masy, z zewnątrz chropowate ułatwiające trzymanie. Rękawy doskonale sprawdzają się również przy formowaniu bez oraz ciasteczek.
b) pisaki – naturalne (cukrowe) , żelowe pisaki do dekoracji ciast i tortów. Aby lepiej rozprowadzały się na cieście należy je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie lub rozgrzać w dłoniach.
c) strzykawka– idealna do precyzyjnych dekoracji czekoladą. Wystarczy zanurzyć końcówkę strzykawki w czekoladzie, odessać i dekorować. Dostępne różne końcówki.
d) papilotki – rozetki papierowe, idealne do muffinek, tartaletek i ciasteczek. Dostępne w różnych kolorach.
Koszt każdego z powyższych akcesoriów waha się w granicach od kilku do kilkunastu złotych.
- Amarantus
- (pol.) Szarłat. Pochodząca z Ameryki środkowej roślina uprawna. Ziarno o ciekawym słodkawym smaku zawiera białko, skrobię i tłuszcz. Jest cenną rośliną zbożową uprawianą już w czasach prekolumbijskich. Obecnie roślina, z uwagi na jej wysoką odporność na suszę, obfite plony i wysoką wartość energetyczną, jest uważana za zboże, którego uprawa może zmniejszyć problem głodu na świecie.
- Apple Pie
- (ang.) ciasto jabłkowe - szarlotka. Niezwykle popularne w USA kruche lub półkruche ciasto nadziewane jabłkami zmieszanymi z cukrem i cynamonem, może być podawana z bitą śmietaną. Występuje również pod nazwą american pie.
- Awokado
- Owoc tropikalny ceniony zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Okryty niejadalną, zieloną skórką, składa się z pojedynczej, dużej pestki i pożywnego miąższu o dużej zawartości tłuszczu. Popularny jako składnik sałatek, zup, past.
B
- Babka
- Bardzo popularny, prosty do wykonania i znany w wielu wariantach rodzaj ciasta składającego się z wody, mąki, jaj, cukru i oleju, urozmaicany bakaliami, kakao, kandyzowanymi owocami. Z pośród licznych odmian najbardziej znane to: piaskowa, wielkanocna, puchowa, łaciata.
- Bakalie
- Mieszanina suszonych lub kandyzowanych owoców wykorzystywanych w cukiernictwie. W jej skład wchodzą orzechy laskowe, nerkowca i włoskie, migdały, rodzynki, suszone śliwki i morele. Niezbędny składnik wielkanocnych mazurków i wielu innych ciast.
- Bakin
- inaczej proszek do pieczenia
- Baklawa
- Popularny w kuchni greckiej, tureckiej, ormiańskiej i bałkańskiej, bardzo słodki deser zrobiony z ciasta filo przekładanego masą miodową z orzechami włoskimi lub migdałami. Baklawa polewana jest lukrem lub syropem z cukru, miodu, wody, soku z cytryny i posypana drobno posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Podawana jako ukoronowanie posiłku z mocną kawą lub herbatą.
- Beza
- Popularne, bardzo słodkie ciasto zrobione z białek jaj i cukru pudru. Występuje najczęściej w postaci małych białych stożków. Popularny dodatek do deserów. Bezy w zależności od sposobu przyrządzenia mogą być twarde i suche lub lekko ciągliwe w środku.
- Biszkopt
- Rodzaj popularnego lekkiego ciasta, przygotowywany na bazie jaj, mąki pszennej i cukru. Zwykle stanowi bazę dla tortów i ciast z galaretką, występuje również w formie małych babeczek.
- Blachy do ciast
Ze względu na tworzywo z jakich zostały wykonane, mamy do wyboru 3 rodzaje:
a) Blachy silikonowe – ostatnio bardzo modne i drogie. Polecane osobom, które często pieką ciasta. Ciasto pieczone w takiej formie nie przywiera. Nie trzeba uprzednio smarować blachy tłuszczem , posypywać bułką tartą ani wykładać specjalnym papierem do pieczenia.
b) Blachy z blachy – doskonale sprawdzą się przy wypiekach dużych i płaskich. Aby ciasto nie przywarło do blachy, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
c) Formy ceramiczne – dla wypieków, które najlepiej podawać w naczyniu, w którym były pieczone. Np. wszelkiego rodzaju tarty.Ze względu na kształt wyróżniamy:
a) Keksówki – czyli forma prostokątna do keksów, mała forma o dł. 30 cm, przeznaczona do wypieku szybkich ciast np. pierników
b) Formy tradycyjne prostokątne lub kwadratowe – przeznaczone do wypieku serników, szarlotek, ciast z owocami.
c) Tortownice – formy z wyjmowanym dnem, doskonale się sprawdzą przy wypiekach typu: sernik na zimno czy biszkopt do tortu. Niektóre tortownice posiadają wymienne dno z kominem, który umożliwia równomierny wypiek bez zakalca.
d) Forma do bab – wysoka forma z kominem, niezbędna przy pieczeniu bab wielkanocnych.Ceny blach wahają się od kilku do kilkudziesięciu złotych.
- Blender ręczny
Blender ręczny inaczej stopka miksująca stanowi idealne rozwiązanie dla każdej gospodyni, która ceni przestrzeń w kuchni. Jest niedużym, bardzo poręcznym urządzeniem i jednocześnie bardzo przydatnym podczas przyrządzania posiłków, koktajli oraz ciast.
Rynek drobnych urządzeń AGD oferuje całą gamę blenderów w różnych cenach. Rozbieżność cenowa jest dosyć spora od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Funkcjonalność oraz liczba akcesoriów wchodzących w skład całego zestawu do blendowania zależy od marki blendera oraz oczywiście od jego ceny. Warto jednak zainwestować w blender dobrej marki, który z pewnością posłuży nam w kuchni kilka dobrych lat.
W zależności od modelu, blender pomoże nam w następujących czynnościach:
- mieszanie
- miksowanie
- rozdrabnianie
- ubijanie
- siekanie
Niektóre blendery mają również funkcję kruszenia lodu, która wspaniale sprawdza się przy przygotowywaniu różnego rodzaju sorbetów, koktajli lodowych oraz kawowych.
Przy zakupie blendera warto również zwrócić uwagę: moc blendera, regulację obrotów, tworzywo z jakiego wykonany jest pojemnik oraz na jego pojemność. Wszystkie akcesoria wchodzące w skład blendera (końcówki, pojemniki) można z powodzeniem myć w zmywarce. Dla tych, którzy lubują się w pieczeniu ciast na rynku dostępne są blendery ze specjalnymi końcówkami (mieszadłami) do wyrabiania ciast lekkich (rzadkich) oraz gęstych.
- Brownie
- Jedno z najbardziej znanych amerykańskich ciast, którego nazwa pochodzi od jego brązowego koloru. Proste w przygotowaniu, składa się z mąki, jajek, tłuszczu, gorzkiej czekolady i aromatu waniliowego.
C
- Cassata
- Tradycyjny dla kuchni sycylijskiej tort składający się z biszkoptu nasączonego likierem wiśniowym i masy wykonanej z serka ricotta nadziewanej kandyzowanymi owocami i gorzką czekoladą.
- Chałwa
- Pochodzący z Indii, bardzo popularny w Turcji, Rosji i na Bałkanach wyrób cukierniczy składający się z karmelu i zmiażdżonych nasion oleistych. Występuje w wielu odmianach, wśród których najpopularniejszymi są: sezamowa, orzechowa i słonecznikowa.
- Clafoutti
- Tradycyjne ciasto francuskie, pochodzące z regionu Limousin. Składa się z owoców (wiśnie, jabłka, śliwki lub jagody) zalanych półpłynną masą uzyskaną z mąki, jaj, cukru i mleka i zapieczonych w piekarniku.
- Creme Brulee
- Jeden z najbardziej popularnych deserów na świecie. Wywodzi się z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go z mleka, wanilii, jaj, śmietany i cukru. Wymieszane składniki wlewa się do małych miseczek i odstawia do zastygnięcia. Schłodzony krem posypuje się warstwą cukru, który przed podaniem karmelizuje się w piekarniku lub za pomocą specjalnego palnika.
- Cukier puder
- Zbliżony do konsystencji mąki, drobno zmielony cukier spożywczy, wykorzystywany w cukiernictwie i piekarnictwie. Powszechnie używany do dekorowania wypieków np. pączków.
- Cukier waniliowy
- Występuje również w tańszej postaci - cukru wanilinowego. Substancja uzyskiwana poprzez nasycenie cukru spożywczego aromatem waniliowym lub jego sztucznym odpowiednikiem (waniliną). Zwykle w postaci kryształków. Wykorzystywana do przyrządzania ciast i deserów.
- Cynamon
- Bardzo popularna przyprawa. Występuje w formie sproszkowanej lub w postaci cienkich rulonów kory drzewa cynamonowego. Dodawany do ciast, deserów i napojów wzbogaca je swym słodko - korzennym smakiem. Bardzo aromatyczny.
D
- Drożdżowe ciasto
- Rodzaj ciasta powstający przy użyciu drożdży piekarskich. Składa się z wody bądź mleka, mąki, cukru i jaj. Drożdże pod wpływem ciepłego płynu (woda lub mleko) zaczynają namnażać się i przetwarzać cukier w produkty fermentacji alkoholowej (alkohol, dwutlenek węgla). Uwalniający się gaz rozszerza i spulchnia ciasto (wyrastanie ciasta). Wykorzystuje się je do wyrobu strucli, pączków, drożdżówek, ciastek z owocami, serem, nadzieniem wytrawnym. Ciasto drożdżowe przygotowane bez jajek służy do wyrobu pizzy.
F
- Francuskie ciasto
- Doskonała baza do ciast, ciastek i wypieków wytrawnych. Składa się z dwóch naprzemiennie i wielokrotnie składanych rodzajów ciasta, które pod wpływem niskiej temperatury - przechowuje się je schłodzone - zachowuje odrębną strukturę. Pod wpływem pieczenia w wysokiej temperaturze ciasto rozwarstwia się tworząc charakterystyczne "listki".
- Frytura
- Mieszanina spożywczych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego o dużej odporności na działanie wysokiej temperatury. Stosowana do smażenia pączków, faworków, ryb, mięsa i frytek.
I
- Imbir
- Przyprawa. Występuje w formie sproszkowanej lub jako świeże kłącze. Jeden z podstawowych składników kuchni dalekiego wschodu. Cechuje się intensywnym, świeżym aromatem oraz ostrym, piekącym smakiem. Popularny dodatek do pierników oraz jako przyprawa do kawy. Wyrabia się z niego również piwo imbirowe.
- Ingrediencje
- (łac.) domieszki, dodatki. Przestarzałe określenie przypraw dodawanych do potraw.
K
- Kajmak
- Słodka masa dodawana do deserów lub ciast. Można ją uzyskać gotując mleko z cukrem w proporcjach 1:1 lub gotując skondensowane mleko w puszce.
- Kandyzowanie
- Zabieg polegający na wielokrotnym smażeniu w słodkim syropie całych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele) lub skórek owoców cytrusowych (cytryna, pomarańcza, mandarynka). Kandyzowane owoce są doskonałym składnikiem deserów.
- Karmel
- Masa powstała w procesie podgrzania wilgotnego cukru. Przybiera kolor złocistobrązowy, służy do dekoracji deserów, ciast, ciastek, a także do barwienia produktów spożywczych takich jak napoje czy wyroby cukiernicze.
- Karpatka
- Popularny wypiek składający się z dwóch warstw ciasta z tłuszczu, mąki i jajek, przełożonych kremem budyniowym. Zwykle posypywana cukrem pudrem. Podczas pieczenia przyjmuje pofałdowaną, przypominającą góry formę - stąd jej nazwa.
- Keks
- Popularne w krajach anglosaskich ciasto biszkoptowe z bakaliami. Pieczone w prostokątnej formie - patrz keksówka.
- Keksówka
- Prostokątna forma do pieczenia, długości około 30 cm i wysokości około 10 cm. Używana do przyrządzania ciast, pasztetów i mięs.
- Krem Kataloński
- Tradycyjny deser kuchni katalońskiej przygotowywany z podobnych składników i w sposób niemal identyczny jak Creme Brulee. W związku z czym często z nim mylony. Przepisy różną się użyciem w Kremie Katalońskim skórki cytryny, mąki kukurydzianej i gałki muszkatołowej.
- Krokant
- Posypka wykonywana z tłuszczu, cukru, siekanych orzechów lub migdałów, przygotowywana na patelni.
- Kruche ciasto
- Rodzaj ciasta z żółtek jajek, mąki i cukru do którego wyrobu używa się stosunkowo dużej ilości tłuszczu. Dzięki proporcjom 1:2 w stosunku do mąki, ciasto po upieczeniu zachowuje swoją unikalną strukturę. Służy do wyrobu ciasteczek oraz jako spody do ciast z owocami, serników i mazurków.
- Kąpiel wodna
- Metoda rozpuszczania np. czekolady lub utrzymywania stałej temperatury dania polegającą na wstawieniu naczynia zawierającego potrawę do większego garnka z gorącą wodą.
L
- Lukier
- Biała masa dekoracyjna powstała z ogrzewanego wilgotnego cukru spożywczego. Wykorzystywana do ozdabiania ciast, ciastek i deserów. Poddana dłuższej obróbce cieplnej zmienia się w Karmel.
M
- Makutra
- Gliniana, czasem też drewniana misa dużych rozmiarów o porowatych wewnętrznych ściankach, służąca do dokładnego ucierania składników np.: maku, kremu, mas tortowych itp.
- Malakoff
- Austriacki tort migdałowy. Składa się z warstw nasączonych rumem biszkoptów przełożonych masą kremowo - maślaną.
- Malakser
- Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne (robot kuchenny) służący do miksowania, krojenia, szatkowania, ucierania, wyrabiania ciasta, sosów i majonezów oraz ubijania piany.
- Marcepan
- Słodka masa uzyskiwana z prażonych migdałów z dodatkiem cukru i olejku migdałowego. Wykorzystywana w produkcji cukierków, ciastek oraz dekoracji.
- Masa cukrowa
- Zwana również lukrem plastycznym jest produktem wykorzystywanym przez cukierników do ozdabiania tortów i ciast. Przygotowuję się ę ją z cukru pudru z dodatkiem białek jaj i soku z cytryny.
- Mascarpone
- Miękki, biały, tłusty ser krowi pochodzenia włoskiego używany jako składnik deserów i ciast. W smaku słodki, śmietankowy jest bazą jednego z najsłynniejszych deserów na świecie - Tiramisu
- Mazurek
- Tradycyjne polskie ciasto, pieczone w okresie Wielkanocy. Złożone z kruchego spodu oraz masy kajmakowej, marmolady lub dżemu. Zwykle ozdobiony lukrem i bakaliami.
- Melasa
- Ciemnobrązowy, gęsty syrop wykorzystywany przy produkcji alkoholu (rum) i jako dodatek do kaw, kakao, napojów. Używana również przy wypieku chleba. Pozyskiwana jako produkt uboczny w procesie uzyskiwania cukru spożywczego z buraków cukrowych i trzciny cukrowej.
- Miarki
W kuchni, oprócz wagi kuchennej, niezbędnymi akcesoriami są miarki, które pozwalają precyzyjnie i szybko odmierzyć małe ilości składników.
Na rynku można spotkać miarki w postaci łyżeczek, które kupuje się w zestawach. Każda łyżeczka odmierza konkretną ilość składnika np.:
- miarka o pojemności 1 łyżki stołowej – 15 ml. - miarka o pojemności 1 łyżeczki do herbaty – 5 ml - miarka o pojemności 1 łyżeczki do herbaty – 2,5 ml - miarka o pojemności 1 łyżeczki do herbaty – 1,25 mlKolejnym sprzętem , który pomoże w odmierzaniu składników jest dzbanek z podziałką. Dzbanki, spełniające rolę miarek, są w większości wykonane z przezroczystego szkła lub plastiku, aby móc na bieżąco kontrolować ilość składników. Na ściankach dzbanka oznaczone są różne zakresy pojemności dla różnych produktów np. wody, soli, mąki czy cukru co znacznie ułatwia odmierzanie.
Ceny prezentowanych miarek zależą od tworzywa z jakiego zostały wykonane. Najtańsze są te z plastiku, które kosztują kilka złotych. Za miarki łóżeczkowe wykonane ze stali jak i również za szklany dzbanek trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych.
- Mikser kielichowy
- Podręczny mikser służący do przygotowania zup, kremów i koktajli zwykle posiada opcję kruszenia lodu.
N
- Nadziewarka do pączków
Z myślą o miłośnikach pączków została wyprodukowana nadziewarka, dzięki której nadziewanie pączków stanie się czynnością łatwą, szybką i przyjemną. Pączek umieszcza się na specjalnej iglicy z tłokiem, która tłoczy nadzienie wprost do środka pączka.
Nadziewarka jest dosyć drogim urządzeniem - kosztuje kilkaset złotych.
Tym, którzy niekoniecznie chcą wydawać pieniądze na zakup nadziewarki, a są również miłośnikami pączków proponujemy alternatywny sposób nadziewania pączków, znacznie tańszy.
Do takiej czynności znakomicie nadaje się szpryca kuchenna lub strzykawka. Wystarczy po upieczeniu pączka umieścić końcówkę szprycy lub strzykawki w pączku, wstrzyknąć nadzienie i gotowe!
- Napoleonka
- Inaczej Kremówka, rodzaj ciastka złożony z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego masą budyniowa lub lekkim kremem waniliowym, zwykle posypana cukrem pudrem.
- Nugat
- Rodzaj deseru właściwego dla kuchni południowej Europy, powstałego z masy uzyskanej z syropu cukrowego gotowanej z miodem, połączonej z pianą z białek, siekanymi migdałami i orzechami włoskimi.
O
- Obierak do owoców
Obierak to niezastąpiony przyrząd w każdej kuchni.
Dzięki niemu, łatwo i szybko obiera się owoce oraz warzywa ze zbędnej skórki. Ponieważ przyrząd ten obiera bardzo cienką skórkę, owoce i warzywa nie są pozbawiane swoich wartości odżywczych.Niektóre obieraki posiadają funkcję dzielenia i szatkowania.
Obierak do owoców kosztuje kilka złotych.
- Orzeszkownica
Hit lat 90’. Patelnia z wyżłobionymi formami w kształcie orzechów. Wystarczy wylać masę do foremek, zamknąć patelnię i wypiekać. Nowsze orzeszkownice wykonane są z aluminium. Ciasteczka wypieka się na kuchence.
Cena ok. 150 złotych.
P
- Panettone
- Tradycyjna, spożywana we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku babka świąteczna. Wypiekana w kształcie wysokich kopuł zawiera rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową.
- Papier do pieczenia
- Dla tych, którzy nie posiadają silikonowych form do wypieków, papier do pieczenia jest wspaniałym rozwiązaniem. Dzięki niemu ciasto nie przywiera, nie przypala się, i łatwo wyjmuje z formy. Stosując papier do pieczenia nie trzeba już natłuszczać blachy i utrzymanie jej w czystości nie przysparza już żadnych problemów. Wystarczy wyłożyć blachę papierem, upiec ciasto i cieszyć się jego smakiem. Papier wyrzucić!Cena: kilka złotych.
- Papilotki (do muffinek / muffinów)
- Małe (o średnicy od około 5 cm do około 8 cm) papierowe foremki służące do przygotowania babeczek Muffin.
- Pascha
- Potrawa świąteczna tradycyjnie spożywana w Rosji w okresie Wielkanocy. Przyrządza się ją z mleka lub twarogu i jaj z dodatkiem cukru, wanilii, bakalii i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- Pieczenie na biało
- Rodzaj obróbki ciasta polegający na podpieczeniu go i przygotowaniu do nałożenia nadzienia (zwykle dotyczy Tarty). Zapobiega powstawaniu zakalca. Ciasto ułożone w formie należy ponakłuwać widelcem i przełożyć pergaminem, na który wysypujemy ziarna białej fasoli. Tak obciążone ciasto nadmiernie nie urośnie.
- Piernik
- Twarde ciemne ciasto wyrabiane z mąki pszennej lub żytniej, jajek, mleka, miodu, karmelizowanego cukru z dużą ilością przypraw - między innymi goździki, cynamon, imbir. Często przekładane marmoladą owocową i ozdabiane lukrem.
- Piłka do biszkoptów
Precyzyjna piłka do przecinania biszkoptów. Już nigdy więcej biszkopt się nie połamie i nie pokruszy na kawałki.
Piłka składa się z uchwytu oraz żyłki, dzięki której można śmiało przekroić w poprzek biszkopt, nawet na kilka warstw. Dodatkowym atutem tego akcesorium jest możliwość regulowania wysokości położenia żyłki.
Kosztuje niewiele, zaledwie kilka złotych.
- Poncz
- Napój alkoholowy przygotowywany w dużym naczyniu z herbaty, cukru, owoców, soków owocowych oraz przypraw z dodatkiem rumu lub wódki. Może być podawany na zimno z dużą ilością lodu lub podgrzany.
- Prodiż
- Prodiż mimo swoich małych rozmiarów, nie ustępuje w kuchni miejsca większemu piekarnikowi. Ten mini piekarnik zasilany jest elektrycznie, a dzięki temu, iż jest wykonany z blachy aluminiowej doskonale przewodzi ciepło. Idealnie sprawdzi się przy wypieku ciast. Dzięki małemu wizjerowi umieszczonemu na pokrywie prodiża, na bieżąco można obserwować jak nasze wypieki wyrastają na pyszne drożdżowe ciasta i nie tylko.Cena: około 100 złotych.
- Pędzle i szpatułki
Bardzo często, mieszając składniki w misie, wielu problemów dostarcza wybranie całej przygotowanej masy. Innym problemem jest szybkie i łatwe rozprowadzenie kremu na wypieku. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się szpatułki. Najczęściej można spotkać szpatułki wykonane z silikonu, które łatwo utrzymać w czystości. Ponadto silikon nie rysuje powierzchni i jest bardzo odporny na wysokie temperatury, nawet do 300 stopni.
Przeznaczenie szpatułki zależy od jej kształtu. Inny kształt posiadają szpatułki przeznaczone do mieszania i wygarniania mas, zupełnie inny szpatułki typowo do rozsmarowywania oraz do rozprowadzania kremów, mas lub polew. Jeszcze inne są szpatułkami dwustronnymi, z jednej strony zakończone łyżką do nabierania składników, a z drugiej zwykłą szpatułką.
Będąc przy temacie szpatułek, nie sposób nie wspomnieć o pędzlach. Te najnowsze wykonane są z modnego silikonu, włókna nylonowego, starsze z naturalnego włosia. Bez względu na tworzywo z jakiego zostały wykonane, doskonale sprawdzają się przy smarowaniu blach i form tłuszczem oraz lukrowaniu ciast.
Ceny pędzli i szpatułek wahają się od kilku do kilkudziesięciu złotych
R
- Rozczyn
- Początkowy etap przygotowywania ciasta drożdżowego, polegający na dodaniu drożdży spożywczych do ciasta (z udziałem ciepłego płynu). Drożdże pod wpływem ciepła i wody zaczynają przeprowadzać proces fermentacji alkoholowej zawartych w cieście cukrów i prowadzą do "rośnięcia" ciasta.
- Rękaw cukierniczy
- Narzędzie służące do dekorowania potraw złożone z sztywnego elementu (często zwieńczonego końcówką, która nadaje wyciskanej masie pożądany kształt) i miękkiego, wykonanego z papieru lub materiału "rękawa" będącego pojemnikiem na substancję służącą do dekorowania - zwykle kremu.
S
- Sachere
- Patrz Tort Sachera
- Sernik
- Jedno z najbardziej popularnych ciast na świecie, występuje w wielu odmianach i wariantach. Jego podstawowym składnikiem jest biały ser. Bazę pod ciasto stanowią jajka, cukier, tłuszcz, mąka pszenna, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Do najbardziej popularnych rodzajów należą: Wiedeński, American Cheescake i Sernik na zimno.
- Sernik Wiedeński
- Jedna z klasycznych odmian sernika wyróżniająca się spodem z kruchego lub półkruchego ciasta.
- Skłócić
- Rozmącić, wymieszać produkty, np. mleko z jajkami czy śmietanę z mąką.
- Sorbet
- Rodzaj słodkiego, zimnego, orzeźwiającego deseru, robiony z owoców lub mrożonego soku owocowego. Także popularna kategoria lodów owocowych produkowanych bez dodatku mleka.
- Stolnica
Ciasto najlepiej wyrabiać na stolnicy. Zanim na rynku pojawiły się stolnice silikonowe, ciasto wyrabiało się na stolnicach drewnianych. Niektóre z nich mają wyżłobienia wokół, dzięki którym składniki nie wyciekają na stół. Mimo, iż stolnice drewniane mogą służyć gospodyni kilka ładnych lat, są zupełnie nieporęczne. Zawsze pojawia się problem z ich przechowywaniem. Ponadto ciężko jest usunąć z nich resztki wyrobionej masy.
Stolnice silikonowe w przeciwności do drewnianych są bardzo wygodne. Z łatwością można je złożyć lub zwinąć w rulon, a utrzymanie ich w czystości również nie stanowi żadnego problemu.
Koszt stolnicy to kilkadziesiąt złotych.
- Szarlotka
- Bardzo popularne pochodzące z Francji ciasto. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta i nadzienia z jabłek (może być zastępowane innymi owocami). Zwykle owoce są przełożone cienką górną warstwą ciasta posypanego cukrem pudrem.
- Szpryca
- Rodzaj rękawa cukierniczego
- Sękacz
- Inaczej Baumkuchen. Ciasto typu biszkoptowo - tłuszczowego pieczone nad otwartym ogniem na rożnie. Jego wyjątkowość polega na tym, że w trakcie pieczenia skapujące ciasto formuje się w sęki przypominające pnie ściętych drzew. Bardzo popularne na Podlasiu.
T
- Taca do pieczenia
- Absolutna nowość! Wykonana z silikonu taca stanowi alternatywę dla blach i foremek. Łatwa w przechowywaniu, wystarczy ją zwinąć, nadaje się do mycia w zmywarce. Taca poprzez swój płaski kształt może pełnić również rolę stolnicy do wyrabiania ciasta! Ale ostrożnie z wypiekami! Produkt bez wysokich ścianek, dlatego też najlepiej sprawdzi się przy ciastach, których masa ma gęstą konsystencję.Koszt około 100 zł.
- Tarta
- Tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta na spodzie i zapiekanych owoców. Może występować również w wersjach wytrawnych, a jej odmianą jest quiche. Do przygotowania tarty warto stosować - choć nie jest to jedyny sposób - metodę Pieczenia na biało.
- Termometr do ciasta – sonda
W niektórych wypiekach, oprócz idealnie odważonych składników, bardzo ważnym czynnikiem jest odpowiednia temperatura, zarówno piekarnika jak i również samego ciasta. Obecnie na rynku można kupić termometry, dzięki którym nasze ciasto na pewno będzie udane.
a)Termometr do piekarnika – według uznania może zostać powieszony, przyklejony albo po prostu postawiony w piekarniku. Zakres pomiaru temperatury od 0 do 300 stopni.
b)Termometr do ciasta – termometr z czujnikiem do pomiaru temperatury, zakończony iglicą ułatwiającą umieszczanie go w wypieku. Zakres pomiaru temperatury od 0 do 300 stopni.
Cena: ok. 20 złotych.- Tiramisu
- Dosłownie z włoskiego oznacza "ocknij się". Przygotowywany z serka Mascarpone, jajek, cukru, śmietany, kawy, biszkoptów i słodkiego wina Marsala tradycyjnie podawany na drugie śniadanie ma za zadanie postawić na nogi. Stosunkowo prosty do przyrządzenia, choć międzynarodową sławę uzyskał dopiero po II wojnie światowej jest bezsprzecznie królem deserów.
- Tort Dobosa
- Wymyślony w XIX w. przez węgierskiego cukiernika Jozsefa Dobosa tort składa się z cienkich biszkoptowych krążków przekładanych masą kawowo - czekoladową z dodatkiem wanilii. Do dziś jest numerem jeden w każdej szanującej się węgierskiej kawiarni.
- Tort Sachera
- Jeden za najbardziej znanych tortów na świecie. Legenda głosi, że został przygotowany na wiedeńskim dworze cesarskim przez młodego czeladnika cukierniczego Franza Sachera dla samego księcia Metternicha. Składa się z dwóch części ciasta powstałego na bazie jajek, mąki, tłuszczu i czekolady przełożonych dżemem morelowym i oblanych czekoladą. Ponoć najlepszy w Wiedniu.
- Tortownica
- Sztywna, metalowa forma używana do pieczenia tortów.
- Trufle
- Rodzaj wyrobu cukierniczego składającego się z gorzkiej czekolady, śmietany, wanilii podawany w formie niedużych kulek obtoczonych w kockim kakao lub cukrze pudrze.
W
- Waga kuchenna
Gdy musimy precyzyjnie odważyć składniki, potrzebne do przygotowania ciasta, niezbędna jest waga kuchenna.Najbardziej przydatna jest waga elektroniczna, która podaje aktualną wagę produktu wraz z jego ciągłym dosypywaniem, bez konieczności ściągania misy z wagi.
W najnowszych wagach masa ważona jest w kilogramach, gramach oraz funtach, a dokładność pomiaru wynosi 2 gramy.Pojemność misy zależy od modelu, przeważnie waga maksymalna wynosi 5 kg.
Niektórzy producenci wag, oferują dodatkowe funkcje typu: wskaźnik temperatury otoczenia lub minutnik z alarmem.
Zakup elektronicznej wagi kuchennej to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych.
- Wanilia
- Cenna i znana przyprawa występująca w formie sproszkowanej lub w tak zwanych "laskach wanili". Dodatek wielu ciast, deserów i wyrobów cukierniczych. Popularna również w formie cukru spożywczego nasyconego esencją waniliową patrz Cukier waniliowy.
- Wałek do ciasta
Wałek do ciasta, atrybut każdej gospodyni. Wałki drewniane już dawno odeszły do lamusa, ustępując miejsca wałkom silikonowym oraz stalowym. a) Wałek silikonowy, teleskopowy – pokryty silikonem . Dzięki chowanym, teleskopowym rączkom, znakomicie sprawdza się do wałkowania ciasta na blasze. Ciasto nie przykleja się do wałka. Czyszczenie jest bardzo proste, wystarczy opłukać wodą.
b) Wałek stalowy napełniany wodą – dzięki możliwości napełniania go zimną wodą, doskonale sprawdza się przy wałkowaniu ciast kruchych, które szybko podnoszą swoja temperaturę i przyklejają się do zwykłych wałków. Po napełnieniu wałka zimną wodą, jego powierzchnia oziębia się nawet do 11 stopni.Powyższe wałki nie należą do najtańszych – koszt ok. 200 złotych.
- Woda różana
- Jest ubocznym produktem powstałym przy produkcji olejku różanego o szerokim zastosowaniu zarówno w kuchni jak i w przemyśle kosmetycznym. Służy do przygotowywania napojów i jako dodatek (zapachowy) do ciast i deserów.
- Wuzetka
- Jedno z najpopularniejszych polskich ciastek. Wyrabia się je z jajek, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej, oleju i kakao. Gotowe ciastko jest przełożone dżemem, bitą śmietaną i polane czekoladą.
Z
- Zabajone
- Tradycyjny włoski deser z serka Mascarpone, żółtek jajek, cukru i słodkiego wina Marsala, oryginalnie podawany ze świeżymi figami.