Bób z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Bób z suszonymi pomidorami

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

240 gramów

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bób pozostaw do rozmrożenia. Obierz ze skórki. Zalej na kilka minut gorącą wodą, odcedź.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz. Pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj bób z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Dopraw sokiem z cytryny.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj. Posyp nią potrawę.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy B1, niacyny, witaminy C, folianów.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Konczal

    Janina Konczal , 19.07.2020

    Bardzo lubie bob,ten przepis wydaje sie byc idealnym,musze go sprobowac,dziekuje,pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej