Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżeczki

8 sztuk

8 sztuk

200 mililitrów

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

800 mililitrów

10 listki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i osusz rybę. Z umytej cytryny otrzyj skórkę skrobakiem do cytrusów. Umyj i osusz koperek. Porwij gałązki na mniejsze fragmenty. Na kawałkach ryby ułóż koperek i skórkę z cytryny. Zapakuj próżniowo do torebek przystosowanych do gotowania. Odstaw na 30-40 min.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 1

Krok 2

Wodę w urządzeniu do gotowania sous vide podgrzej do temperatury 50°C, włóż torebkę z łososiem do urządzenia i gotuj przez 35 min. Po ugotowaniu wyjmij torebkę z urządzenia, rozetnij i delikatnie przełóż rybę na talerz.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Podgrzej mleko, dodaj do niego Florę ProActiv. Kiedy się roztopi rozmieszaj. Wlewaj powoli mleko z Florą ProActiv do ziemniaków cały czas ucierając. Gotowe puree nabieraj łyżką i układaj na talerzu.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 3

Krok 4

Umyj i oczyść por, pokrój w półplasterki. Umyj gruszkę, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj por z gruszką.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 4

Krok 5

Rozmieszaj jogurt z majonezem, polej sosem surówkę. Nasiona sezamu podpraż na patelni, posyp surówkę. Sok jabłkowy nalej do szklanki, dodaj listki świeżej mięty.

Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - Krok 5
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś sous vide, puree ziemniaczane, surówka z pora i gruszki, sok jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej