BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

275 gramów

275 gramów

70 gramów

125 mililitrów

125 mililitrów

3 sztuki

20 gramów

0.5 łyżki

null gramów

1 łyżka

krem budyniowy:

6 sztuk

100 gramów

40 gramów

450 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczoną Kasię. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Krok 2

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.

Krok 4

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Krok 5

Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.

Krok 6

Krem budyniowy: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.

Krok 7

Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Obwarzanki "odpustowe"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej