BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

275 gramów

275 gramów

70 gramów

125 mililitrów

125 mililitrów

3 sztuki

20 gramów

0.5 łyżki

null gramów

1 łyżka

krem budyniowy:

6 sztuk

100 gramów

40 gramów

450 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczoną Kasię. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Krok 2

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.

Krok 4

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Krok 5

Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.

Krok 6

Krem budyniowy: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.

Krok 7

Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej