Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżka
6 sztuk
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrać ziemniaka i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Tuńczyka odcedzić.
Krok 2
Ugotowanego ziemniaka odcedzić i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać cebulę, tuńczyka, natkę i kapary. Doprawić pieprzem i wymieszać.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzać ok. 5mm warstwę oleju. W tym czasie rozłożyć arkusz ciasta na blacie, na jednej ćwiartce ułożyć 1/6 farszu, w którym zrobić spory dołek (w zasadzie zrobić wianuszek z farszu). Wbić do niego jajko i łyżką delikatnie rozprowadzić część wylewającego się białka dookoła farszu. Posolić delikatnie i popieprzyć.
Krok 4
Złożyć ciasto niczym naleśniki w chusteczkę, czyli na cztery części i od razu wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ciasto trzeba nadziewać dosyć szybko i robić to tuż przed wsadzeniem na patelnię. Po pierwszym jednak już nabierze się wprawy. Końcówka idzie błyskiem... ale dobrze jest mieć przygotowane wybite do miseczki jajko
Krok 5
Gotowe ciasto odsączyć na ręczniku papierowym i podawać - najlepiej gorące. Najlepsze, gdy żółtko pozostaje płynne.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej