Brick z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Brick z tuńczykiem

Autor: borgia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

6 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaka i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Tuńczyka odcedzić.

Krok 2

Ugotowanego ziemniaka odcedzić i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać cebulę, tuńczyka, natkę i kapary. Doprawić pieprzem i wymieszać.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać ok. 5mm warstwę oleju. W tym czasie rozłożyć arkusz ciasta na blacie, na jednej ćwiartce ułożyć 1/6 farszu, w którym zrobić spory dołek (w zasadzie zrobić wianuszek z farszu). Wbić do niego jajko i łyżką delikatnie rozprowadzić część wylewającego się białka dookoła farszu. Posolić delikatnie i popieprzyć.

Krok 4

Złożyć ciasto niczym naleśniki w chusteczkę, czyli na cztery części i od razu wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ciasto trzeba nadziewać dosyć szybko i robić to tuż przed wsadzeniem na patelnię. Po pierwszym jednak już nabierze się wprawy. Końcówka idzie błyskiem... ale dobrze jest mieć przygotowane wybite do miseczki jajko

Krok 5

Gotowe ciasto odsączyć na ręczniku papierowym i podawać - najlepiej gorące. Najlepsze, gdy żółtko pozostaje płynne.

borgia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cielęcina a la marengo
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej