Brick z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brick z tuńczykiem

Autor: borgia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżka

6 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaka i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Tuńczyka odcedzić.

Krok 2

Ugotowanego ziemniaka odcedzić i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać cebulę, tuńczyka, natkę i kapary. Doprawić pieprzem i wymieszać.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać ok. 5mm warstwę oleju. W tym czasie rozłożyć arkusz ciasta na blacie, na jednej ćwiartce ułożyć 1/6 farszu, w którym zrobić spory dołek (w zasadzie zrobić wianuszek z farszu). Wbić do niego jajko i łyżką delikatnie rozprowadzić część wylewającego się białka dookoła farszu. Posolić delikatnie i popieprzyć.

Krok 4

Złożyć ciasto niczym naleśniki w chusteczkę, czyli na cztery części i od razu wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Ciasto trzeba nadziewać dosyć szybko i robić to tuż przed wsadzeniem na patelnię. Po pierwszym jednak już nabierze się wprawy. Końcówka idzie błyskiem... ale dobrze jest mieć przygotowane wybite do miseczki jajko

Krok 5

Gotowe ciasto odsączyć na ręczniku papierowym i podawać - najlepiej gorące. Najlepsze, gdy żółtko pozostaje płynne.

borgia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brick z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej