Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka obierz (najlepiej w rękawiczkach), umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Krok 2

Słonecznik praż na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć.

Krok 3

W miseczce wymieszaj kefir, majonez i oliwę wraz z rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Buraka i ogórka wrzuć do miski, dodaj uprażony słonecznik, oprósz przyprawami i wymieszaj. Polej sosem, wymieszaj przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej