Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka obierz (najlepiej w rękawiczkach), umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Krok 2

Słonecznik praż na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć.

Krok 3

W miseczce wymieszaj kefir, majonez i oliwę wraz z rozkruszoną kostką czosnkową.

Krok 4

Buraka i ogórka wrzuć do miski, dodaj uprażony słonecznik, oprósz przyprawami i wymieszaj. Polej sosem, wymieszaj przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej