Bułeczki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

100 gramów

3 sztuki

0.25 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 litra

krem:

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, pół szklanki mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn i posypać troszkę mąką.

Krok 2

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Następnie rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Mleka dać tyle, aby ciasto odchodziło od ręki i żeby nie było za luźne.

Krok 5

Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Krok 6

Następnie dać na stolnicę i rozciągnąć palcami, wykrawać krążki szklanką, nakładać dżem i formować bułeczki.

Krok 7

Dać na natłuszczoną blaszkę i piec na rumiano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej